Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2024, 00:29

RT: Inflacija u Argentini premašila 250%

 
Godišnja inflacija u Argentini dostigla je najviši nivo u tri decenije od 254 odsto u januaru, iako je stopa blago usporila na mesečnom nivou, prema zvaničnim podacima objavljenim u sredu.
Novopostavljeni predsednik Havijer Milei podvrgao je zemlju reformama „šok terapije“ koje imaju za cilj stabilizaciju posrnule ekonomije, uključujući devalvaciju nacionalne valute za 50% u odnosu na američki dolar i povećanje ključne kamatne stope na 133%. „Ako se uzme broj sam, izolovan, to je užasno. I zaista jeste, ali morate pogledati gde smo bili i kakav je bio trend“, izjavio je Milei u komentarima na podatke o inflaciji tokom javnog nastupa na televiziji La Nacion Mas. Predsednik je ocenio da će inflacija doći pod kontrolu za dve godine. U međuvremenu, mesečna inflacija u zemlji iznosila je 20,6% u januaru, u odnosu na 25,5% registrovanih u decembru. Godišnja inflacija u decembru iznosila je 211%. Prema izveštaju, cene transporta u Argentini su porasle za 26,3%, dok su cene roba i usluga u januaru naglo porasle za 44,4%. Prema Mileiju, argentinska „ekonomska aktivnost bi mnogo više pala“ da nije sproveo novu politiku. „Fokusiramo se na brigu o najugroženijoj klasi“, izjavio je predsednik. Samozvani anarhokapitalista, Milei, koji je preuzeo dužnost u decembru 2023, upozorio je da će biti potrebno vreme da se vide rezultati njegovog programa i da bi stvari mogle da se pogoršaju pre nego što postanu bolje. Treća po veličini privreda Latinske Amerike bila je opterećena teškom ekonomskom krizom nakon decenija lošeg upravljanja finansijama.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Inflacija iznad 250 odsto. Milej, šta sad?

Izvor: B92, 17.Feb.2024

Predsednik Argentine Havijer Milej izrazio je zabrinutost zbog podataka koji se odnose na inflaciju u ovoj zemlji i poručio kako je borba daleko od gotove...Prema statističkim podacima, zabeleženo je blago smanjenje inflacije u januaru, ali su cene ključnih roba i usluga porasle 254 posto na godišnjem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.