Prvo oružje za Irak za dva meseca

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo oružje za Irak za dva meseca

Beograd -- Izvoz oružja u Irak, vredan 235 miliona dolara, obezbediće u narednih godinu dana posao za 20.000 radnika namenske industrije.

Ugovor o izvozu naoružanja i vojne opreme u Irak odobrile i SAD

"Posao sa Irakom treba da se realizuje u svim segmentima za godinu dana, osim izvoza aviona 'lasta' za koji je rok isporuke duži. Ugovor je stupio na snagu, akreditiv je otvoren, overila ga je i jedna ugledna međunarodna banka, dok se sve završava preko naše poslovne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke", rekao je direktor kompanije "Jugoimport SDPR" Stevan Nikčević.

On je kazao da prve isporuke oružja iz Srbije za Irak kreću za dva meseca od potpisivanja ugovora.

Od šest kompanija koje će proizvoditi za izvoz u Irak, "Krušik" je dobio posao u vrednosti od 32 miliona američkih dolara, "Zastava" pet miliona dolara, dok će vrednost izvoza "Slobode" biti oko tri miliona dolara.

"Tu su još i 'Prva petoletka' i 'Utva', a, pošto su te fabrike u procesu privatizacije, one će sada sa novim sklopljenim ugovorima vredeti još više. Može se reći da je preko ovog ugovora sa Irakom oko 20.000 radnika u Srbiji dobilo posao za sledećih godinu dana, najmanje, kazao je direktor "Jugoimport SDPR".

Prema rečima Nikčevića, neke od fabrika namenske industrije će zahvaljujući tom ugovoru značajno obnoviti i svoje kapacitete, kao što su "Krušik", koji će obnoviti svoju kovačnicu i tako smanjiti uvoz iz Bosne i Hercegovine, ali i čačanska "Sloboda".

"Posla ima toliko da će neke kompanije morati da uvedu drugu i treću smenu radnika, mislim pre svega na 'Krušik' i 'Zastavu'. Samo fabrika 'Krušik' ovim poslom povećava promet za tri puta u odnosu na 2007. godinu, dok su linije proizvodnje 'Zastave' za puške, pištolje i mitraljeze sada potpuno uposlene", rekao je Nikčević.

On je negirao tvrdnje da je Srbija "oprostila dug Iraku u vrednosti od preko dve milijarde dolara", a da je izvoz domaćeg oružja u tu zemlju dobila kao kompenzaciju za njega.

Ugovor o izvozu oružja kompanija "Jugoimport-SDPR" je direktno potpisala sa Ministarstvom odbrane Iraka, a Nikčević tvrdi i da je ovaj posao sa Irakom dobio i američku saglasnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.