Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protokol o platama u zdravstvu

Beograd -- Za zaposlene u zdravstvu od aprila se povećavaju koeficijenti za obračun zarade za šest i dva odsto.

Protokol o isplati zarada u zdravstvu za 2007. godinu potpisali su ministar za rad Slobodan Lalović i predstavnici sindikata zdravstvenih radnika. Lalović je na konferenciji za novinare rekao da će koeficijenti za obračun i isplatu zarade zaposlenih u zdravstvu sa visokom, višom i srednjom stručnom spremom od aprila biti povećani za šest odsto, a za ostale za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva odsto.

U novembru će visokoškolskom kadru koeficijenti biti korigovani za 6,9 odsto, a osnovica će svima biti povećana za 7,5 odsto, naveo je Lalović.

"Protokol je važan deo priče, a siguran sam da će naredna vlada imati kapacitet da sa zaposlenima u zdravstvu zaključi kolektivne ugovore", dodao je Lalović.

On je ocenio da su zarade zaposlenima u zdravstvu korigovane u skladu sa ukupnom politikom Vlade Srbije o zaradama u javnom sektoru u protekle tri godine.

"Usvajanje protokola deo je redovne aktivnosti Vlade, odnosno dela o ostvarivanju socijalno-ekonomskog dijaloga", rekao je Lalović i istakao da je "uspeo da ubedi" tehničku Vladu da je to njen redovan posao.

Predstavnik Granskog sindikata zaposlenih u zdravstvu Nezavisnost i jedan od potpisnika Protokola, Zoran Ilić, rekao je da su članovi njegovog sindikata još u strajku i da očekuje da će u sredu ili četvrtak biti postignut dogovor o sporazumnom prekidu protesta.

Ilić je dodao da su u pregovorima ispunjena dva zahteva i da je još ostalo nedefinisano pitanje psihijatriskih dodataka u kliničkim centrima.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstu i socijalnoj zaštiti Branislava Plančak podsetila je da je sindikat prihvatio predloženi protokol još u decembru, ali pod uslovom da se plate koriguju i nemedicinskom osoblju što je i učinjeno.

Prethodnih mesec dana predstavnici sindikata u više navrata organizovali su štrajkove upozorenja i proteste na ulicama Beograda, tražeći korekciju koeficijenata, odnosno povećanje zarada za sve nemedicinsko osoblje i potpisivanje protokola o rastu zarada zaposlenih u zdravstvu u 2007. godini.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije pozdravio je danas povećanje osnovice za obračun zarada zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koji obavljaju nemedicinske poslove, uz napomenu da će, zajedno sa drugim sindikatima u toj delatnosti, i dalje raditi na povećanju zarada do postizanja njihovog optimalnog nivoa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.