Protivgradne stanice bez raketa

Izvor: B92, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protivgradne stanice bez raketa

Jagodina, 11. avgust: Grad prečnika pet centimetara (Beta)

Jagodina -- Nijedna od 30 stanica u Pomoravlju nije imala nijednu raketu za razbijanje gradonosnih oblaka u subotu, kad je padao grad.

Rukovodilac Radarskog centra "Bešnjaja" u Jagodini Svetlana Biljić, izjavila je da je sva municija istrošena u petak, kada je nevreme pogodilo Kragujevac, tako da u subotu nije bilo nijedne raspoložive rakete.

Ona je rekla da fizički nije bilo moguće, sa dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila, za jedan dan popuniti sve raketne stanice i, u trenutku pojave gradonosnih oblaka nad Pomoravljem, samo je nekoliko protivgradnih stanica u Jagodini imalo rakete.

U Ćupriji i Rekovcu po pet stanica bilo je bez raketa.

"Došli smo u situaciju da smo i mi i strelci bili na svojim mestima i gledali kako pada grad a nemoćni da bilo šta uradimo. Sistem je bio spreman za dejstvo, strelci na svojim mestima, ali nismo imali čime da pucamo", rekla je Svetlana Biljić.

Prema njenim rečima, u petak 10. avgusta utrošeno je 250 raketa i za dejstvo u subotu 11. avgusta na raspolaganju je bilo 125 protivgradnih raketa, što je bilo nedovoljno za razbijanje oblaka koji je kasnije naneo velike štete opštinama u Pomoravlju.

"Nemoguće je potpuno razbiti oblak, ali je ipak našim dejstvom dan ranije, kada se nevreme dogodilo u Kragujevcu, učinjeno da štete budu samo na nekoliko stotina hektara", kaže Biljić.

Radarski centrar "Bešnjaja" štiti od grada Raški, Šumadijski i Pomoravski okrug, i u svom sastavu ima 132 protivgradne stanice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.