Izvor: B92, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao projekat kargo-centra

Beograd -- Kompanija Dajnkorp internešenel odustala od izgradnje najvećeg kargo-centra u jugoistočnoj Evropi na beogradskom aerodromu.

Kompanija iz SAD poslala je pismo vlastima Srbije u kom ih obaveštava da odustaje od projekta, što je potvrđeno i u Vladi Srbije i iz Javnog preduzeća Aerodrom "Nikola Tesla". Večernjim novostima u Tel Avivu je objašnjeno da je kompanija iz SAD, koja se pre svega bavi strategijskim i obaveštajnim poslovima u ratnim područjima, doživela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krah na berzi.

U Ministarstvu trgovine Srbije potvrđena je vest o odustajanju, a izvor lista u Ministarstvu kaže da su obavešteni kao da je reč o odustajanju od kupovine kioska.

Izvor najavljuje da će država spremiti tužbu protiv korporacije iz SAD, ali i da je svesna da će očigledno biti propuštena jedna od najvećih šansi za Srbiju.

U Tel Avivu je objašnjeno da je kompanija iz SAD, koja se pre svega bavi strategijskim i obaveštajnim poslovima u ratnim područjima, na primer treningom policije u Avganistanu, doživela krah na berzi.

Dajnkorp je zato odlučio da odustane od projekata van primarne delatnosti, pa su se prvi na udaru našli kargo-centri u Beogradu i Akva Ibomu u Nigeriji.

Sporazumom Aerodroma i američke kompanije Dajnkorp najavljena je gradnja regionalnog kargo-centra od oko 207.000 kvadrata, vrednog 60,6 miliona dolara, a gradnja je trebalo da bude gotova do 2009.

Opširnije o ovoj temi na stranicama rubrike Srbija 2020, koja se bavi ekonomijom i približavanjem EU.

Parivodić: Vlada bi mogla da tuži Dajnkorp

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je da bi Vlada mogla da tuži Dajnkorp zbog neopravdanog odustajanja od izgradnje teretnog centra.

Na konfernciji za novinare u zgradi vlade, Parivodić je kazao da je američka kompanija pre nekoliko nedelja Vladu Srbije pismom obavestila da odustaje od projekta izgradnje kargo centra, ne navodeći razloge.

Prema rečima Parivodića, Vlada Srbije je istražujući uzroke odustanjanja saznala da je bilo problema u poslovanju kompanije koja je vlasnik Dajnkorpa i da je pismo o odustajanju poslato posle promena u menadžmetnu te kompanije.

"Vlada Srbije je u tom projektu dugo učestvovala, angažovala velike ljudske i finansijske resurse i što je najgore, dosta vremena izgubila", naveo je on.

Ministar je istakao da postoje realne osnove za tužbu zbog neopravdanog odustajanja od projekta i prouzrokovanja štete srpskoj državi, ali nije mogao da proceni kolika je ta šteta.

Kaličanin: Pronaći novog strateškog partnera

Parivodić je kazao i da vlada razmatra opciju što bržeg izbora novog partnera za izgradnju teretnog i logističkog centra na beogradskom aerodromu, ali je dodao da još nije razmatrano da li će pozvati na pregovore drugoplasiranog na tenderu, izraelsko-švajcarski konzorcijum Engel jurop.

Zamenik generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Goran Kaličanin izjavio je da bi, nakon povlačenja američkog Dajnkorpa, trebalo pronaći novog strateškog partnera za izgradnju teretnog terminala.

"Vlada Srbije, koja je pokrenula i vodila izgradnju kargo i logističkog centra u Beogradu, obavestila je poslovodstvo aerodroma da je Dajnkorp zbog interne promene vlasničke strukture odustao od projekta u Srbiji", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.