Izvor: B92, 08.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pretplata RTS-u je najtvrđi porez"

Beograd -- Ekonomski institut je procenio će dogodine biti teško ostvariti planirani jednocifreni rast inflacije.

"Posle povećanja cena u oktobru od 1,7 odsto izvesno je da će ovogodišnja inflacija premašiti 15 odsto. Zbog neizbežnog poskupljenja struje i komunalija pitanje je kako će se inflacija u narednoj godini zadržati na predviđenoj stopi od 9,3 odsto", rekao je Stojan Stamenković.

On je kazao da ni najnovije mere koje preduzima Narodna banka Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće značajnije doprineti smanjenju javne potrošnje i inflacije. "Na rast cena utiče tražnja, svetska cena energenata i stepen monopolizacije privrede", kazao je Stamenković, kao i da je monopolski položaj proizvođača osnovnih životnih namirnica, kao i lokalnih javnih preduzeća, imao najveći uticaj na inflaciju u Srbiji.

Pretplata RTS-u je najtvrđi porez u Srbiji jer se ni na koji način ne može smanjiti, a utiče na rast javne potrošnje. "U vreme kad se RTS finansirala iz budžeta ti troškovi su bili 0,1 odsto društvenog proizvoda, a plaćanjem mesečne pretplate ta izdvajanja su porasla na 0,4 do 0,5 odsto društvenog proizvoda", rekao je Stamenković.

Procena saradnika Ekonomskog institita je da se sa poskupljenjem struje ne sme mnogo čekati, jer će to diktirati rast inflacije u narednoj godini. Predloženo je da se ukine tarifni sistem i sve beneficirane cene za pojedine kategorije stanovništva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.