Predstavljen portal Frilenseri

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 16:36

Predstavljen portal "Frilenseri"

Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavili su danas portal "Frilenseri".

Ministarstvo finansija, Poreska uprava i NALED predstavili su danas, u okviru projekta Startek, kompanije Filip Moris, portal "Frilenseri" na kojem će od 1. jula desetine hiljada građana koji ostvaruju prihode radeći frilens poslove moći na jednom mestu da nađu sve informacije, na pregledan i jednostavan način, u samo nekoliko klikova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Portal sadrži i niz korisnih alata, kalkulatora i vodiča koji će biti od velike pomoći sadašnjim i budućim frilenserima, bilo da se bave programiranjem, dizajnom, podučavanjem, popravkama, pružanjem pomoći u kući ili drugim poslovima.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić je na predstavljanju portala u Beogradu istakla da je Ministarstvo do završetka projekta došlo zajedničkim snagama institucija i udruženja frilensera, koja su učestvovala u radu radne grupe svojim predlozima i sugestijama.

"Ministarstvo finansija je bilo zaduženo za normiranje, za propisivanje svega toga što smo se na toj radnoj grupi dogovorili i mislim da je vrlo značajno što su ova zakonska rešenja bila proizvod saglasnosti svih onih koji su učestvovali u procesu", istakla je Savičić.

Ona je dodala da je kod normiranja ovakvih stvari bitno i pitanje implementacijje, na kome je učestvovao i NALED. Direktor tima za IT i preduzetništo Kabineta predsednice Vlade Srbije Nenad Paunović je istakao da je idelja vodilja celog procesa bila da se frilenseri iz Srbije bave globalnim poslovanjem jednako lako, uspešno i komotno, kao i bilo gde u svetu. Paunović je istakao da je važna stvar ovakvih projekata korisničko iskustvo.

"Nije svejedno da li će se neki proces rešiti tako što će ljudi obilaziti gomile šaltera sa punim rukama papira ili će završiti to u dva klika. Zbog toga smo u duhu prirode posla najvećeg broja frilensera i tehnologije i vremena u kome živimo, insistirali da plaćanje poreza i doprinosa bude putem portala, sa što manjim brojem klikova, da državni servisi budu uvezani i da sve teče kako nam tehnologija omogućava", objasnio je Paunović.

Prema njegovim rečima, Srbija se ne boji da donese inovativnu regulativu.

"Mi smo jedna od retkih zemalja gde firme mogu da dodele učešće zaposlenima u kapitalu iz DOO, ne treba vam akcionarsko društvo da biste zaposlenima dali ono što se zove stok opcije, toga najčešće nema po svetu", naveo je on.

Paunović je podsetio da je Srbija donela i Zakon o digitialnoj imovini, čime je regulisana kriptoekonomija 2020. godine. On je dodao da se Vlada Srbije trudi da radi zajedno sa zainteresovanim strana iz privrede kada je reč o digitalnoj privredi.

"Uvek se trudimo da ih uključimo i to je najveća tajna zašto smo u stanju da idemo tako brzo i zašto smo u šest godina dok je Ana Brnabić predsednica Vlade u digitalnoj sferi uspeli da se pomerimo više nego druge zemlje za 10 ili 20 godina", ocenio je Paunović.

Izvršna direktora NALED-a Violeta Jovanović je objasnila da će putem portala svi koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, preduzetniku ili firmi od sada moći jednostavno da prijave i izmire poreske obaveze i dobiju značajno povoljniji poreski tretman.

"Ovo dostignuće koje danas predstavljamo je rezultat sveobuhvatnog javno-privatnog dijaloga i novi model oporezivanja frilensera je jako dobar primer participativnog dolaska do rešenja jer je ovo rešenje koje danas predstavljamo usaglašavano sa više od godinu dana sa sektorom, institucija dok nismo došli do ove finalne verzije", istakla je Jovanović.

Jovanović je dodala da predstoje i obuke za javne službenike i za frilensere.

"Takođe predlažemo institucijama da se ovaj portal uveže sa sajtom centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i da se krene u razvoj engleske verzije, jer i nerezidenti mogu da budu frilenseri", rekla je Jovanović. Ona je navela da je izradom portala i softvera za podnošenje poreske prijave realizovana i prva od aktivnosti koja je predviđena akcionim planom koji prati nacionalni progrem suzbijanja sive ekonomije do 2024. godine.

Direktor korporativnih poslova za Jugoistočnu Evropu i međunarodnih poslova za Istočnu Evropu u kompaniji Filip Moris Ivan Miletić je rekao da platforma "Frilenseri" predstavlja sistemsku reformu koja utiče na veliki proj građana naše zemlje.

"Ovaj portal će biti otvoren za sve one koji rade u Srbiji, za druga fizička lica što je jako bitno, bilo da su to programeri, dizajneri, učitelji, majstori, zaista veoma sveobuhvatna reforma", ocenio je Miletić.

Prema rečima Miletića, Vlada Srbije ima jako dobru viziju i spremna je i u stanju je da prepozna globalne trendove i priključi im se brzo.

"To su globalne promene na tržištu rada kojima je doprineo razvoj tehnologija, ali i krizne situacije poput pandemije i rata u Ukrajini", rekao je Miletić.

Portal "Frilenser" omogućiće jednostavnije podnošenje poreskih prijava za radnike na internetu, a oni će moći i da obračunaju poreze i sami procene da li jesu frilenseri naspram konkretnih prihoda koje su ostvarili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.