Izvor: B92, 27.Maj.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrošači optužuju Ministarstvo

Beograd -- Nacionalna organizacija potrošača optužuje Ministarstvo trgovine za nenamensko trošenje novca.

Oni tvrde da Ministarstvo da nema strategiju za zaštitu potrošača i da novac Evropske komisije, koji je namenjen za edukaciju kadrova, troše na studijska putovanja u inostranstvo na koja šalju sekretarice i neobučen kadar.

U Ministarstvu odgovaraju da su to ljudi koji su obučeni za poslove Odeljenja za zaštitu potrošača i da ni dinara nisu trošili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz budžeta.

Na šest dana Sloveniju, Austriju i Nemačku posetili su predstavnici Ministarstva trgovine i potrošačkih organizacija. Tema je bila savetovanje potrošača, a novac je obezbedila Evropska komisija.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da su svi dobili i dnevnice od oko 180 evra i da na studijsko putovanje nisu poslati stručni ljudi. On tvrdi da su u delegaciji Ministarstva bili sekretarice i neobučen kadar.

U Ministartsvu trgovine su kivni na reakciju Nacionalne organizacije potrošača i kažu da su tamo bili i njihovi predstavnici.

Kako objašnjava pomoćnica ministra Ljiljana Stanković, imaju malo obučenih kadrova, prisiljeni su da obučavaju svoje zaposlene, a sekretarica o kojoj Papović govori zadužena je za koordinaciju Minsitarstva i Centra za potrošače.

"S obzirom da imamo malo kadrova koji su edukovani, prisiljeni smo da radimo na razvoju naših kadrova”, objašnjava ona.

Stankovićeva, koja je i bila na ovom putovanju, ne zna ni tačno kolike su im bile dnevnice.

Potrošači optužuju Ministratsvo da kasni u donošenju Zakona o zaštiti potrošača i da, umesto da radi na regulisanju ove oblasti, sa građanima komunicira tako što po novinama deli edukativne flajere.

Tačka neslaganja između potrošača i Ministratsva je i kol centar u kome, kako u Nacionalnoj organizaciji potrošača tvrde, ne rade obučeni kadrovi.

Ipak, u Minsistratvu to demantuju i kažu da sa građanima u centru razgovaraju i ekonomista i pravnik koji ih stručno savetuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.