Potražnja za ugostiteljima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2020, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potražnja za ugostiteljima

Zapošljavanje radnika u oblasti ugostiteljstva u blagom je porastu, imajući u vidu da se otvara sve više hotela, a najviše potrebe za radnim angažovanjem ovog kadra ima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu...

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u prošloj godini 11.343 lica sa evidencije te službe ugostiteljske struke uspelo je da se zaposli. Na osnovu statističkih podataka, prosečno vreme čekanja na zaposlenje ugostitelja do sada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo oko četiri godine.

Zaključno s poslednjim danom januara, ove godine na evidenciji nezaposlenih lica registrovano je 17.527 njih iz ugostiteljske struke, mahom pripremači namirnica, serviri, pomoćni ugostitelji, kuvari, kelneri, turistički i ugostiteljski tehničari, konobari, kuvari, ekonomisti za turizam i viši ugostitelji, diplomirani turizmolozi...

U januaru se 660 lica sa evidencije NSZ ugostiteljske struke zaposlilo, a u istom periodu registrovano je 73 oglasa za 130 izvršilaca u oblasti ugostiteljstva i turizma, na koje se prijavilo 40 kandidata.

Tokom 2019. godine, najviše prijavljenih potreba za zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu bilo je u Beogradu (1.406), potom slede Novi Sad (304), Kraljevo (188), Kragujevac (119), Niš (106).

U Vrnjačkoj Banji je prošle i ove godine otvoren veći broj hotela sa četiri i pet zvezdica, a samim tim je iskazana potreba za radnicima ugostiteljske struke, i to najviše konobare, kuvare, sobarice, recepcionere, animatore...

"Poslodavci koje redovno obilazimo u sklopu svojih aktivnosti iskazali su potrebe za prijem od 70-80 radnika već u toku marta", kažu u Filijali Kraljevo NSZ (ispostava Vrnjačka Banja).

Najavljuju da će 4. marta biti održan sajam zapošljavanja i obrazovanja u oblasti ugostiteljstva, kako bi se olakšalo nalaženje pravih kandidata, a već sada, kažu vlada veliko interesovanje.

Inače, u Vrnjačkoj Banji na evidenciji NSZ ima više od 200 nezaposlenih ugostiteljskih radnika svih profila od čega 65 nema radnog iskustva, kažu u ovoj filijali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raste zapošljavanje u ugostiteljstvu

Izvor: B92, 16.Feb.2020

Beograd -- Zapošljavanje radnika u oblasti ugostiteljstva u blagom je porastu, imajući u vidu da se otvara sve više hotela...Najviše potrebe za radnim angažovanjem ovog kadra ima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu....Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u prošloj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.