Potpisivanje ugovora za Gazelu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 15.Mar.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisivanje ugovora za Gazelu

BEOGRAD - Javno preduzeće "Putevi Srbije" i austrijska kompanija "Štrabag" potpisaće danas ugovor o rekonstrukciji beogradskog mosta Gazela, kako je ranije rečeno, vredan 58 miliona evra.

Iz "Puteve Srbije" su naveli da će plan radova biti objavljen prilikom potpisivanja ugovora.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) odobrile su 2007. kredite "Putevima Srbije" za finansiranje radova na Gazeli i prilaznim putevima, ali povlačenje novca >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bilo je odloženo pošto nisu ispunjeni uslovi o preseljenju Roma koji su živeli pored mosta.

Prilikom potpisivanja ugovora o kreditima rečeno je će se obnova Gazele i prilaznih puteva finansirati kreditima EIB od 33 miliona evra i EBRD od 25 miliona evra, dok će grad Beograd obezbediti 7,5 miliona evra, "Putevi Srbije" 4,8 miliona evra i Evropska agencija za rekonstrukciju s donacijom 6,75 miliona evra.

Odbor direktora EIB odobrio je povlačenje prvih 10 miliona evra za rekonstrukciju beogradskog mosta Gazela, da bi se omogućio početak hitnih radova, a povlačenje preostalog novca uslovio je ispunjavanjem svih uslova za raseljavanje.

Ukoliko taj zahtev EIB ne bude ispunjen do kraja 2010. godine Srbije će morati da vrati novac. Banke je navela da su ostala nerešena pitanja o obezbeđenju održivih stambenih rešenja za osobe koje su živele u blizini mosta.

Izgrađen 1970. godine, most Gazela preko Save nije od tada rekonstruisan.

Preko mosta koji spaja Beograd i Novi Beograd dnevno pređe oko 170.000 vozila, što je četiri puta više od projektovanog kapaciteta od oko 40.000 vozila dnevno. Gazela je deo autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Teretni saobraćaj preko Gazele bio je obustavljen 28. januara pošto je bio oštećen glavni nosač mosta, ali je to oštećene sanirano nakon desetak dana.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.