Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice globalnog zagrevanja

Rim -- Promena klime na globalnom nivou dovešće do toplijih, suvljih leta u Sredozemlju, pokazalo istraživanje.

To će negativno uticati na dve grane koje toj oblasti donose najviše novca - poljoprivredu i turizam, pokazalo je istraživanje grupe za zaštitu životne sredine WWF (World Wildlife Fund). Kako prenosi Rojters, predviđeno je šta bi se dogodilo kada bi se prosečna temperatura u svetu povećala za dva stepena u periodu od 2031. do 2060, od čega mnogi naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strahuju zbog stvaranja efekta staklene bašte.

Najveća promena bila bi povećanje broja izuzetno vrućih dana i smanjenje kišnih padavina tokom leta, što bi povećalo rizik od šumskih požara, dovelo do lošijih žetvi i smanjilo broj turista, upozorio je WWF. Talasi vrućina ne bi bili jedino što odvraća turiste tokom letnjih meseci, već bi i toplija leta na severu Evrope smanjila broj posetilaca iz tih zemalja. "Očekujemo da toplija severnoevropska leta ohrabre žitelje severne Evrope na domaća letovanja", stoji u izveštaju. "Češći i intenzivniji talasi vrućine i žege verovatno će obeshrabriti turiste da posećuju Sredozemlje tokom leta. Očekujemo da se sezona odmora na Mediteranu prebaci na proleće i jesen", navodi WWF.

Poljoprivrednici će takođe morati da se prilagode toplijoj klimi jer bi suvlja i toplija leta smanjila žetve. Veće prisustvo ugljen dioksida u vazduhu uticaće na povećanje žetvi u određenim delovima regiona, ali će protivtežu napraviti smanjenje padavina i manjak vode za navodnjavanje, piše u izveštaju.

Globalno zagrevanje stvaraju određeni gasovi koji zarobljavaju sunčevu toplotu u atmosferi. Najznačajniji gas koji proizvodi čovek, a koji izaziva efekat staklene bašte, jeste ugljen dioksid koji nastaje pri sagorevanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.