Pokloni za romsku decu u Bačkom Gradištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokloni za romsku decu u Bačkom Gradištu

Učenici nižih razreda osnovne škole romske nacionalnosti u Bačkom Gradištu dobili su poklone čija vrednost je u pažnji i brizi njihovih vršnjaka. Bila je ovo itekako dobro prilika da se još jednom skrene pažnja na obrazovanje romske dece.

Narodna izreka kaže poklonu se zubi ne gledaju pogotovo kada dolazi od srca. A upravo takve darove novosadski mališani poslali su svojim vršnjacima Romima u Bačkom Gradištu koje su im predali načelnici Južno bačkog okruga i Školske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uprave Novog Sada sa važnom porukom.

"Deca Novog Sada poslala su divnu poruku, ovoga puta deci iz Bačkog Gradišta, da verujemo jedni u druge i da nam ne treba dekada Roma da bismo bili dobri. Ovo je, rekao bih, milenijumski projekat u kome je važno da ostanemo dobri ljudi", rekao je načelnik Južno-bačkog okruga dr Zoran Milošević.

"Mislim da je poslednjih godina napravljen veliki pomak. Pridajemo veliku pažnju da adekvatan kadar uđe u škole. Mi kao Školska uprava kontrolišemo njihov rad koji je u velikom usponu u poslednje vreme", kaže načelnik Školske uprave Novi Sad Jovo Vukčević.

Bila je ovo još jedna prilika da se, bar donekle, sumiraju dosadašnji rezultati u procesu obrazovanja romske dece.

"Na opštem obrazovanju na romskom jeziku treba mnogo da se radi. Treba sprovesti obuku i obezbediti učila. Sve više je onih koji se posvećuju romskom jeziku. Nadam se ovo biti dobar poziv i poruka, upravo zbog velikog broja dece Roma, da i u osnovnim školama u Srbiji krene nastava na romskom jeziku", uverena je viša savetnica u Sekretarijatu za obrazovanje Jelena Jovanović.

Pred romskim porodicama, ali i društvom uopšte dug je put posut trnjem koji ćemo svi zajedno morati da pređemo gvozdenim nogama nalik onima koje nam je u amanet ostavio Đura Jakšić u pesmi Staze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.