Podbacila proizvodnja u HE Đerdap

Izvor: B92, 22.Avg.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podbacila proizvodnja u HE Đerdap

Beograd -- U hidrolektrani "Ðerdap I" od početka godine proizvedeno je 3,58 milijardi kilovat-časova električne energije.

To je 87,5 odsto planiranih količina za taj period godine.

Proizvodnja struje u dosadašnjem periodu godine je manja od planirane zbog slabijeg dotoka Dunava, kažu u tom preduzeću, u kome očekuju da će u 2011. godini ispuniti proizvodni plan od 5,7 milijardi kilovat-sati električne energije, uprkos slabijoj hidrologiji.

U hidrolektrani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Derdap I" je u toku demontaža četvrtog agregata radi njegove modernizacije koja bi trebalo da bude završena za godinu dana, navode u tom preduzeću i podećaju da je prošlog meseca počeo da radi šesti agregat koji je uspešno revitalizovan.

U HE Ðerdap I" revitalizovan je prvi od ukupno šest agregata, koji treba da budu modernizovani u toj hidrocentrali.

Predviđeno je da svake godine bude obnovljen po jedan agregat, čime će radni vek hidroelektrane, koja radi već 37 godina, biti produžen za još 30 godina. Radove na Đerdapu izvodi ruska kompanija "Silovije mašini".

Ukupna vrednost revitalizacije svih šest agregata procenjena je na 168 miliona dolara, od kojih će 105,5 miliona dolara biti obezbeđeno na osnovu klirinškog duga bivšeg ŠSR-a prema SFRJ, a ostatak će obezbediti Elektroprivreda Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.