Počeo proces dedolarizacije

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 07:54

"Počeo proces dedolarizacije"

Evropa sva u dugovima, pretvoriće se u zemlju srednjeg standarda, prokomentarisao je za "RIA Novosti" Aleksej Možin.

Sjedinjene Američke Države same su krive zbog toga što je veliki broj zemalja počeo da odustaje od trgovine u američkim dolarima, ocenio je za "RIA Novosti" predstavnik Rusije pri Međunarodnom monetarnom fondu Aleksej Možin.

"Amerikanci su sami stvorili situaciju iz koje je neizbežno došlo do traženja alternative dolaru", rekao je Možin. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Danas se sve više koriste druge valute, a posebno kineski juan.

"Vidimo da već i Iranci i Brazilci i Saudijci prelaze na trgovinu u juanima ne samo sa Kinom, već i sa trećim državama", pojasnio je Možin.

Zbog toga se Amerikanci, kako je rekao, već sada pribojavaju za sudbinu dolara, a udaljavanje od te valute odvija se dosta brzo.

"Proces (dedolarizacije) je već počeo", zaključio je.

Možin je ocenio da je glavni značaj dolara bio u tome što do sada u svetu nije bilo alternative toj valuti, misleći na činjenicu da se američka valuta koristila kao glavno sredstvo plaćanja, što je, kako dodaje, bilo potpuno pogrešno jer se dolar štampao u interesu SAD, iako to nije i jedini faktor.

"Američka vojna moć takođe ima značaj, ona štiti valutu. Veličina američke ekonomije i finansijskog sektora takođe predstavljaju faktore, ali ipak je glavno to što nema alternative", rekao je Možin.

Deglobalizacija će se nastaviti

Možin ocenjuje i da će se proces deglobalizacije, odnosno, diversifikacije ekonomija u zemljama sveta nastaviti jer su svi videli na primeru Rusije da nikada ne treba dozvoliti da uvoz ključnih proizvoda zavisi od treće strane. Do ovoga su, kako je kazao, dovele sankcije protiv Moskve.

"To što Zapad koristi međunarodnu trgovinu, finansije i dolare i evro kao oružje dovodi do toga da fragmentacija svetske ekonomije bude ne samo neizbežna, već i nepovratna. Mi smo lekciju naučili, nikada nećemo dozvoliti da u toj meri zavisimo od uvoza, makar kada se radi o strateškom sektoru ekonomije. Ceo svet je neočekivano prozreo situaciju", rekao je Možin.

Možin upozorava i da je veliki broj zemalja Zapada u velikim dugovima, posebno kada je reč o Evropi:

"Velika Britanija, Francuska, Španija, Portugal, da ne govorimo već o Grčkoj i Italiji", rekao je Možin.

Ipak, on ocenjuje da će se ove zemlje teško izboriti sa time jer "politički sistem tih zemalja dovodi do toga da su oni u potpunosti fokusirani na kratkoročne pokazatelje".

"Evropa će se pretvorati u zemlju srednjeg standarda", rekao je Možin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.