Izvor: B92, 29.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate i uvoz rastu, BDP zaostaje

Beograd -- Plate i uvoz su na nivou iz 1990, ali izvoz i bruto domaći proizvod kaskaju. Produktivnost raste.

Kako piše Politika, pozivajući se na saopštenje Zavoda za statistiku, prosečna neto-zarada u Srbiji u septembru je bila 22.259 dinara, ili 271 evro po kursu na kraju meseca. Tako je prosečna plata premašila isplate iz maja 1991, kada je bila 268 evra i približila se rekordnim vrednostima iz druge polovine 1990. i prva četiri meseca 1991, kao godina pre sankcija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema oceni Miroslava Zdravkovića, saradnika Ekonomskog instituta, tako visok rast plata izazvao je, najpre, osnaženi dinar prema evru, ali i objektivan međugodišnji skok prosečne zarade, odnosno 21,3 odsto nominalno, a 8,7 odsto realno u odnosu na septembar prošle godine.

"Pri tom, produktivnost u industriji od januara do avgusta je veća 15,1 osodto u odnosu na isto vreme prošle godine, i to uglavnom zbog manjeg broja zaposlenih, a ne usled rasta proizvodnje. Uz sve to, uočljiv je snažan pritisak da se zarade i dalje povećavaju.

Međutim, ove godine plate su za nepunih 40 indeksnih poena iznad nivoa bruto domaćeg proizvoda, ali je zato nivo uvoza veći od izvoza 50 tih poena. Uz plate, uočljiv je i izuzetan priliv novca iz inostranstva, doznaka, i kapitala, odnosno kredita i stranih investicija, objašnjava Zdravković.

Visok rast plata, s druge strane, deluje destimulativno i na smanjenje nezaposlenosti. Pri takvom proseku, koji je objektivno za najveći deo stanovništva nedovoljan za lagodan život, čak i bez poređenja s nekim zemljama u susedstvu, malo je onih koji prihvataju niže nadnice od prosečnih.

Zato se i događa da pored veoma mnogo nezaposlenih ima i stalno otvorenih konkursa na koje se niko ne javlja. Najčešće obrazloženje je mala plata.

"S visokim povišicama preti realna opasnost i od rasta uvoza, a time i trgovinskog deficita, što, opet, sa svoje strane usporava oporavak bruto domaćeg proizvoda, koji nije sasvim spor, ali njegov tempo nije dovoljan da nas iščupa iz neprilika u kojima se duže od decenije nalazimo", kaže Zdravković i podseća da je još daleko nivo iz najuspešnije 1989, kada je postojala uravnotežena robnu razmena sa inostranstvom.

"Skok dinara posledica viška deviza"

Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je da je skok vrednosti dinara u odnosu na strane valute isključivo posledica viška deviznih sredstava u zemlji.

On je u intervjuu za novosadski Dnevnik ocenio da je inflacija veštački sputana i da će morati da eksplodira, navodeći da neka poskupljenja moraju da se dese, ako ni zbog čega drugog, onda zbog opstanka određenih sistema.

"Narodna banka Srbije pravi grešku što još značajnije ne interveniše na deviznom tržištu, čuvajući dinar da ne poraste. Ovako smo u paradoksalnoj situaciji da su devizne rezerve skoro 10 milijardi dolara, a privreda nam skapava. Izvoz je u katastrofalnom stanju. Svi veliki izvoznici prave gubitke, a izgubljeno nadoknađuju višim cenama na domaćem tržištu", rekao je Milosavljević.

Milosavljević je dodao da će novu Vladu Srbije čekati težak posao jer je Srbiji potreban prelazak sa makroekonomije na mikroekonomiju, uz tri grupe velikih problema.

"Ti problemi su odložena ili veštački zaustavljena poskupljenja, otklanjanja dispariteta i odustajanje od rigidne monetarne politike, ali i nerealna očekivanja. Obećano je tri do pet puta više nego što para ima. Treći problem su obećanja tajkunima, moćnim finansijskim biznismenima, da će biti partneri u velikim privatizacijama. Sad vidim da se sve to odlaže za posle izbora, što je i logično", naveo je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.