Oi i Portugal Telecom biće holding

Izvor: B92, 02.Okt.2013, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oi i Portugal Telecom biće holding

Najveći brazilski telekomunikacioni operator Oi i njegov akcionar Portugal Telecom (PT) objavili su da će se spojiti u holding kompaniju.

Holding će biti registrovan u Brazilu i generisati više od 12 milijardi evra prihoda godišnje.

PT je saopštio da su kompanije potpisale memorandum o razumevanju kojim je utvrđena osnova za spajanje.

Time je prirodno upotpunjen industrijski savez sklopljen 2010. radi stvaranja vodećeg telekomunikacionog operatora, ističu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u portugalskoj kompaniji.

Spajanjem će se stvoriti kompanija koja će generisati više od 12 milijardi evra prihoda godišnje, prema pro forma rezultatima iz prošle godine. U portugalskoj kompaniji procenjuju da će spajanje kreirati sinergijski efekat u iznosu 1,8 milijardi evra.

U prvoj fazi transakcije, Oi će povećati kapital na ciljanih 2,7 milijardi evra da bi zatim deonice Oi-ja i PT-a bile zamenjene za deonice nove holding kompanije CorpCo, koje će biti uvrštene u berzanske kotacije u Lisabonu, Sao Paolu i Njujorku.

PT sada poseduje 23,6 odsto udela u Oi-ju, a njegovi bi akcionari na kraju mogli dosegnuti udeo u CorpCou od oko 38 odsto, u zavisnosti od veličine i cene dokapitalizacije. PT je 2010. kupio 22,3 odsto udela u Oi-ju za 3,5 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.