Očevici pod traumom

Izvor: Glas javnosti, 26.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očevici pod traumom

BEOGRAD - Postojanje službe za pomoć i podršku oštećenima i svedocima od velikog je značaja za svedoke kojima pojavljivanje u sudu može biti traumatično iskustvo. Ta služba je potrebna i zbog samog toka i efikasnosti krivičnog postupka - rekla je juče ministarka pravde Snežana Malović na konferenciji „Osnivanje i rad službe za podršku i pomoć oštećenima i svedocima“.

On je istakla da su dosadašnji rezultati službe koja je formirana pri Veću za ratne zločine Okružnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << suda u Beogradu i pozitivna iskustva tog tela „dovoljan osnov i podstrek za osnivanje takvih službi i pri sudovima opšte nadležnosti“.

Ministarka je ukazala da iskustva službi za pomoć žrtvama i svedocima pokazuju da se veliki broj žrtava krivičnih dela suočava sa „sekundarnom viktimizacijom“ jer pored fizičkih povreda krivično delo izaziva i „čitav niz različitih psihičkih posledica“.

- Oštećeni i svedoci najtežih krivičnih dela često su osobe traumatizovane iskustvima kroz koja su prošli pa ponovo proživljavanje tih iskustava putem svedočenja u nepoznatom okruženju, kao što je sud, može biti jako teško za njih. Zbog toga je važno da se svedocima pruži psihička podrška i pomoć - istakla je ministarka.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Služba za svedoke i oštećene

Izvor: B92, 25.Nov.2008, 19:37

Beograd -- Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je Služba za podršku i pomoć žrtvama i oštećenima od značaja za ohrabrivanje svedoka da daju iskaz...Time oni doprinose dostizanju pravde i utvrđivanju istine. Ona je istakla da su dosadašnji rezultati Službe za pomoć i podršku žrtvama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.