Obrenovac i Surčin 2011. spaja most

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrenovac i Surčin 2011. spaja most

Beograd -- Radovi na mostu preko Save, vredni 1,5 milijarde dinara, koji će spojiti saobraćaj opština Obrenovac i Surčin, nastavljeni su danas posle više od deset godina.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je rekao da bi most preko Save trebalo da bude završen do kraja ove godine.

"Pre više od deset godina prekinuta je izgradnja vangradskog toplovoda i mosta na Savi", kazao je Đilas i dodao da da će za završetak biti upotrebljena sredstva grada Beograda i Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životne sredine.

"Sa obrenovačke i surčinske strane mosta biće urađeno 1,7 kilometara pristupnog puta, sa surčinske strane je prošle godine urađeno sedam kilometara a ostalo je da se uradi još 21 kilometar pristupnog puta", kazao je Đilas i dodao da je izvođač kompanija Mostogradnja.

Most preko Save u Obrenovcu je deo jednog dužeg putnog pravca, Sremske gazele, koji će od mosta voditi do petlje Dobanovci na autoputu, koja je dugačka oko 20 kilometara i podeljena na tri deonice. U toku su radovi na drugoj deonici dužine sedam kilometara. Most je počeo da se gradi pre više od 14 godina, biće širok 14,5 metara, imaće dve saobraćajne trake, obostrane trotoare i dva pojasa za provlačenje instalacija.

Đilas je rekao da će, ukoliko se eksproprijacija završi u roku, pristupne saobraćajnice biti gotove i pristupni putevi će biti pušteni do kraja godine.

On je dodao da je u okviru pomoći domaćoj građevinskoj industriji obezbeđeno 18 milijardi dinara i da je most na Savi drugo gradilište koje je otvoreno.

Đilas je izrazio očekivanje da će, kako kriza bude prolazila, "najzad početi da rade i privatne investicije" i da će građevinski sektor biti podignut na nivo na kome je bio pre nekoliko godina.

"Ovo je drugo gradilište koje se otvara ove godine, od ukupnio 240 koliko će biti se otvoriti", rekao je ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić. Prema njegovim rečima, od marta će biti angažovana celokupna građevinska operativa u Srbiji.

Predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević rekao je da od Beograda do Šapca ne postoji ni jedan most i da je ovo je prvi most između ova dva grada.

"Vozači će od Obrenovca, preko mosta na Savi i teritorije opštine Surčin za manje od pola sata moći da stignu do autoputa Beograd-Zagreb, a dalje se otvaraju mogućnosti putovanja obilaznicom oko Beograda", rekao je Janošević.

On je kazao da bi most na Savi trebalo da omogući bolju saobraćajnu povezanost stanovnicima Obrenovca i Surčina kojima je potrebno oko jedan sat da pređu s jedne obale na drugu.

U maju prvi ozbiljni radovi na mostu Zemun- Borča

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je realno očekivati da prvi ozbiljni radovi na mostu Zemun- Borča počnu u maju.

"Urađen je glavni projekat i nema razloga da bude bilo kakvih problema", rekao je Đilas.

Prema rečima gradonačelnika Beograda, sa borčanske strane nema problema sa eksproprijacijom, jer je to zemljište u većinskom vlasništvu PKB-a, dok je sa zemunske strane eksproprijacija mnogo teža i taj deo će ići postepeno.

"Naš stav je da svi ljudi koji tamo žive moraju biti obeštećeni", naglasio je Đilas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.