Novi model razvoja nema alternativu

Izvor: B92, 03.Mar.2011, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi model razvoja nema alternativu

Kopaonik -- Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Dragan Đuričin kaže da nam je potreban konsenzus oko novog razvojnog modela.

Taj model bi, kaže on, bio baziran na rastu proizvodnje za izvoz, a pre svega u industriji, energetici, prehrambenoj industriji i poljoprivredi.

Đuričin je rekao da se došlo do konsenzusa da centralna monetarna vlast mora ubuduće da se rukovodi širim spektrom ciljeva, koji pored stabilne i niske inflacije, mora da vodi računa o stabilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalne valute i o stepenu nezaposlenosti.

Fiskalna politika treba da pruža dovoljno prostora za reakciju na recesione "eho efekte", dodao je Đuričin. Prema njegovim rečima, suština svih tih predloženih mera treba da bude stvaranje povoljnog ambijenta, koji treba da bude osnova za podizanje nivoa aktivnosti kroz investicije.

"Investicije su vučna sila i mislim da je ovde identifikovano dosta područja za investiranje. Bilo je i dosta korisnih sugestija kako finansirati investicije, jer morate upariti finansijsku i investicionu stranu svakog poduhvata", kazao je predsednik SES-a.

Zamoljen da izdvoji nešto što je posebno obeležilo 18. Biznis forum na Kopaoniku, Đuričin je podsetio na sugestije ekonomista iz Hrvatske i Slovenije u kom pravcu treba da se razvija naša zemlja i gde su oni grešili u tranziciji, ocenjujući da Hrvatska ima sličnu ekonomsku situaciju kao i Srbija, dok Slovenija ima veoma uspešnu privredu u regionalnim okvirima.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević kaže da je zaključak Biznis foruma to što je prihvaćen novi model privrednog rasta Srbije baziran na proizvodnji, izvozu i aktiviranju domaće štednje, kako iz bankarskog sektora, tako i sektora osiguranja.

"Ono što samo mi govorili godinama, to je ugledalo svetlost dana - koncept da reindustrijalizacija nema alternativu, a to su nam potvrdili i predstavnici međunarodnih institucija, rekao je Spasojević.

Prema njegovim rečima, na forumu je istaknuto da je poljoprivreda, kao velika razvojna šansa Srbije, potcenjena, a šansu za privredni rast Srbije predstavljaju i infrastruktura i energetika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.