Izvor: Glas javnosti, 22.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov potres za ekonomiju SAD

VAŠINGTON - Plan od 25 milijardi dolara za spasavanje auto-industije, koji očajnički traži velika trojka američkih fabrikanata iz Detroita, propao je u Kongresu pošto je zakonodavni dom povukao crtu pred još jednom velikom operacijom spasavanja.

Demokrate, koje su bile za pomoć proizvođačima motornih vozila, danas kažu da neće ni razmatrati plan sve dok tri kompanije ne izlože uverljiv program reorganizacije svoje nekad moćne delatnosti.

Odustajanje od spasavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dovelo je u pitanje sudbinu „Dženeral motorsa“, „Forda“ i „Krajslera“ i oborilo akcije na Vol Stritu na najniži nivo poslednjih godina. Indeks Dau Džons pao je za 445 poena na najmanju vrednost u šest godina.

Američki proizvođači automobila, sputani mlakim prodajama i zagušenim kreditnim linijama, bore se da ne potonu, bar do kraja godine. Neuspeh jedne ili više među velikom trojkom značio bi nov potres za ekonomiju SAD koji bi izbacio milion ili više radnika sa posla.

Vlada SAD je juče objavila da je broj novootpuštenih radnika na biroima dosegao šesnaestogodišnji rekord i da je broj Amerikanaca koji traže zaposlenje prevazišao 10 miliona.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.