Nikad veći minus, prvi put u istoriji

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 11:22

Nikad veći minus, prvi put u istoriji

Bundesbanka zabeležila je negativan prihod od kamata.

Gubici koje je pretrpela nemačka centralna banka u milijardama evra tokom 2023. godine posledica su viših kamata, koje su primorale Bundesbanku da povuče sve svoje rezerve.

Bundesbanka je u petak objavila nultu godišnju raspodelu dobiti, nakon što je oslobodila 19,2 milijarde evra (20,8 milijardi dolara) rezervacija za opšte rizike i 2,4 milijarde evra iz svojih rezervi. To joj ostavlja nešto manje od 700 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra rezervi, saopštila je centralna banka, prenosi Seebiz.

Neto prihod od kamata bio je negativan po prvi put u svojoj 67-godišnjoj istoriji, smanjivši se za 17,9 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu na -13,9 milijardi evra.

"Očekujemo da će opterećenja ponovo biti velika za tekuću godinu. Verovatno će premašiti preostale rezerve", rekao je predsednik Bundesbanke Joakim Nagel na konferenciji za novinare.

Centralna banka će izvestiti o prenesenom gubitku kako bi se nadoknadio budućim profitom, rekao je on.

"Bilans Bundesbanke je dobar. Ona može da podnese finansijska opterećenja jer je njena imovina znatno veća od njenih obaveza", rekao je Nagel.

Nemačka centralna banka, i mnoge druge, imaju značajne hartije od vrednosti izložene kamatnom riziku, na šta je značajno uticalo povećanje kamatnih stopa bez presedana od strane Evropske centralne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.