Nemačka ulaganja u Rusiji sve veća

Izvor: Politika, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka ulaganja u Rusiji sve veća

Berlin – Nemačke kompanije planiraju da naredne godine u razne ruske ekonomske projekte ulože više od milijardu evra, objavljeno je u Berlinu. Dosadašnje direktne nemačke investicije u Rusiji procenjuju se na oko 11 milijardi evra, a od velikih poslova koji su ove godine započeti izdvajaju se ugovori automobilskog giganta "Folksvagena" i energetskog koncerna EON. Rukovodilac takozvanog Istočnoevropskog odbora nemačke industrije Klaus Mangold smatra da postoji veoma dobra poslovna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << klima za saradnju ruskih i kompanija iz njegove zemlje, prenela je agencija DPA.

Više od tri četvrtine učesnika ankete, koju je među nemačkim firmama sprovela asocijacija na čijem je čelu Mangold, očekuju da se sadašnja privredna ekspanzija u Rusiji produži i naredne godine.

"Sedam od deset kompanija smatra da se ekonomska klima u Rusiji poboljšala, dok 80 procenata veruje da će se tekuće poslovno raspoloženje nastaviti i u narednih pet godina", rekao je Mangold.

Ruska ekonomija će posle očekivanog rasta u ovoj godini od 7,5 odsto, sledeće i 2009. godine ostvariti takođe veoma dobru, iako nešto nižu ekspanziju od približno šest procenata, predviđaju eksperti. Oni navode da se prognozirane nešto niže stope privrednog rasta u Rusiji tokom naredne dve godine mogu objasniti, pre svega, očekivanim usporavanjem globalne ekonomije.

Rusija je, inače, prema ocenama analitičara, odlično tržište za veliki broj nemačkih industrijskih kompanija, jer obnova i izgradnja velikih infrastrukturnih objekata u toj zemlji omogućuje zamašne poslove firmama iz vodeće evropske ekonomije. To potvrđuje i podatak da je nemački izvoz u Rusiju uvećan, u periodu od početka januara do kraja oktobra, za oko 28 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Stopa rasta nemačkog izvoza u Rusiju je u pomenutom razdoblju bila više nego dvostruko veća od skoka eksportnih poslova na druga tržišta. Nastojanje dve strane da što više unaprede ekonomske odnose vidljivo je i po tome što je nedavno u Moskvi otvorena nemačko-ruska Trgovinska komora, prenosi agencija.

Nemački spoljnotrgovinski eksperti kao jedan od ključnih elemenata daljeg uvećanja izvoza na rusko tržište navode sve jaču kupovnu moć žitelja najprostranije zemlje sveta. Nominalni prihodi žitelja Rusije ove godine su uvećani više od 21 odsto, pa i kada se zaračuna realna inflatorna stopa od približno 11 procenata, jasno je da se kupovna moć stanovništva u 2007. znatno povećala.

Mangold kao važan razlog stalnog visokog rasta nemačkih investicija u Rusiji, osim skoka kupovne moći njenog stanovništva, navodi i visokokvalifikovanu radnu snagu, koja je još osetno slabije plaćena nego u zapadnoj Evropi.

Nemačke kompanije, ako je ceniti na osnovu pomenutog istraživanja, očekuju da se u Rusiji tokom narednih godina pojača uticaj malog i srednjeg biznisa i smanji još uvek velika korupcija.

Zanimljivo je da nemački industrijalci ne očekuju smanjenje svoje poslovne aktivnosti u Rusiji zbog navodno kontroverznog zakona o investicijama u strateške privredne sektore koji je Moskva ove godine usvojila. Taj zakon je, kako navode zvaničnici u Moskvi, samo precizirao pod kojim uslovima stranci mogu da investiraju u strateške oblasti ruske privrede, ne ograničavajući suštinski njihovo pravo da masovno ulažu svoj kapital u razne ekonomske projekte.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.