Nemačka: Zaposlenost drže stranci

Izvor: B92, 15.Jan.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Zaposlenost drže stranci

Berlin -- Nemačka je u 2010. godini dostigla najveću stopu zaposlenosti, ali tom rastu kumuje veliki broj sezonaca, kojih je trenutno skoro milion.

Nemački Državni Zavod za statistiku zabeležio je prošlogodišnji prosek od 40,37 miliona zaposlenih.

Nemačka privreda, u vremenima besparice održana je, pre svega, zahvaljujući rastu građevinskih investicija i neumornoj potrošnji građana, prenosi Dojče vele.

Vlada je svojim programima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ublažavanje krize uspela da zadrži broj nezaposlenih ispod četiri miliona, i time omogućila da građani i dalje, bez dubljeg razmišljanja, zarađeni novac ostavljaju u kasama nemačkih prodavnica.

Tek što je zemlja počela da se oporavlja od krize početkom prošle godine, već krajem avgusta mogla je da se pohvaliti najvećim privrednim rastom u poslednjih 20 godina.

Bila je to i sjajna prilika za ministra privrede Rajnera Briderlea iz redova liberala da kaže da je Nemačka za vreme naše koalicije sa demohrišćanima postala privredni uzor.To vam je privredni bum kao iz udžbenika!"

Zadovoljstvo ministra Briderlea u Nemačkoj ne dele baš svi. Privredni uspon je, doduše, nepobitna činjenica, koja rezultira i većim zapošljavanjem radno sposobnih. A upravo tu se i skriva stvarni problem.

Ono što mi pratimo sa najvećom kritikom je to što nakon krize broj novozaposlenih raste zahvaljujući skoro samo najamnim radnicima koji imaju nesigurne i krajnje loše uslove rada", objašnjava Mihael Zomer, predsednik nemačkog Saveza sindikata.

Sindikat se poslednjih godina zalaže za uvođenje minimalca za sve radnike, a pre svega za privremene radnike koji u Nemačkoj zarađuu i do 50 odsto manje u odnosu na svoje stalno zaposlene kolege.

Loše uslove privremenih radnika u Nemačkoj i njihove ionako već lošije plaćene poslove moglo bi uskoro da ugrozi i najmanje 100.000 državljana novijih članica Evropske unije iz istočne Evrope (Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Češka, Slovenija, Mađarska), koji od 15. maja imaju pravo na rad u Njemačkoj, ali po tarifi svoje matične zemlje iz koje dolaze.

Njihova satnica u Poljskoj ili Češkoj, na primer, nije veća od četiri evra, i zato neće biti veća ni u Nemačkoj. Istovremeno, nemačko tržište rada preplaviće i sezonski radnici, jeftina radna snaga iz Hrvatske, Rumunije i Bugarske, koji od 1. januara ove godine imaju pravo na šestomesečni rad u nemačkom ugostiteljstvu, poljoprivredi i šumarstvu, primećuje Dojče vele.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaposlenost drže stranci

Izvor: Capital.ba, 15.Jan.2011

BERLIN, Njemačka je u 2010. godini dostigla najveću stopu zaposlenosti, ali tom rastu kumuje veliki broj sezonaca, kojih je trenutno skoro milion. Njemački Državni Zavod za statistiku zabilježio je prošlogodišnji prosjek od 40,37 miliona zaposlenih. Njemačka privreda, u vremenima besparice održana...

Nastavak na Capital.ba...

Smanjen broj azilanata iz Srbije

Izvor: S media, 15.Jan.2011

U Nemačkoj je smanjen broj zahteva za azil i to posebno iz Srbije i Makedonije, piše "Zidojče cajtung"...„Prema najnovijim statističkim podacima za 2010. godinu u decembru je broj zahteva za azil smanjen za 20 odsto u odnosu na prethodni mesec. Naročito je smanjen broj zahteva gradjana Srbije...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.