Nafta pala na 81 dolar

Izvor: S media, 23.Mar.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta pala na 81 dolar

Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku pojeftinila na oko 81 dolar za barel usled jačanja američke valute, što taj energent čini skupljim za one investitore koji raspolažu drugim valutama.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u maju je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 54 centa, na 81,06 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 49 centi, na 80,05 dolara za barel, prenela je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << AP.

Američka valuta je danas ojačala u odnosu na evro, funtu i jen. "Dolar još ima potencijala za značajan rast vrednosti i to u relativno kratkom roku", izjavio je analitičar njujorške konsultantske firme "MF Global", Edvard Mejer.

Cena najvažnije energetske sirovine se u poslednjih nedelju dana uglavnom kreće na nivou nešto iznad 80 dolara za barel, dok su investitori u potrazi za pokazateljima o snazi američke privrede i potrošačke tražnje.

Trgovci naftom često obraćaju pažnju na dešavanja na berzama akcija kako bi procenili ukupno poverenje investitora, a američki indeks "Dau Džons indastrijal" je juče ojačao za 0,4 odsto na novi 17-mesečni maksimum, što je deveti rast u poslednjih deset dana.

Pored toga, trgovci "tečnim zlatom" iščekuju i da Američki institut za naftu i statistička služba američkog Ministarstva energetike danas odnosno sutra objave nedeljne izveštaje o zalihama sirove nafte i derivata u SAD u sedmici zaključno sa 19. martom.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nafta pala na 81 dolar zbog jačanja američke valute

Izvor: AutoBrief.com, 23.Mar.2010

Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku pojeftinila na oko 81 dolar za barel usled jačanja američke valute, što taj energent čini skupljim za one investitore koji raspolažu drugim valutama. Američka valuta je danas ojačala u odnosu na evro, ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.