Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na potezu pravosuđe

Na potezu pravosuđe

BEOGRAD - U Srbiji je do sada zamenjeno 182 miliona maraka u evro, a devet miliona maraka građani su zamenili u dolare i švajcarske franke -saopštio je juče guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić. Prema njegovim rečima, od 1. jula prošle godine do juče 1,52 milijarde maraka zamenjeno je u dolare, franke i u ovoj godini u novu evropsku valutu evro, a od tog iznosa oko 700 miliona maraka je deponovano kao nova devizna štednja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />- U Crnoj Gori zamenu evropskih valuta u evro organizuje Centralna banka Crne Gore, s tim što je u toj republici evro proglašen za nacionalnu valutu, dok je na Kosovu ceo proces pod ingerencijom Unmika. U severnim delovima Kosova gde je većinsko srpsko stanovništvo zamena u evro moguća je kroz filijale Zavoda za obračun i plaćanja i kosovsko-metohijske banke - rekao je guverner, napominjući da je i kod nas moguća zamena dinara u evro. Iako veliki broj menjačnica ne obavlja takvu transakciju, građani na šalterima ZOP-a mogu da dobiju evre za dinare.

Podelivši novinarima dokumentaciju o tome kako je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević preko 'Beobanke' otkupio vilu na Dedinju u Tolstojevoj ulici od 343,14 metara kvadratnih za ukupno 2.546 maraka, Dinkić je rekao da će biti utvrđeno kako je neko iz 'Beobanke' mogao da zaključi tako štetan ugovor o sticanju svojine nad stanom sa Slobodanom Miloševićem.

- Više podataka o malverzacijama u 'Beobanci' biće dostupno javnosti kada stečajni upravnik uđe u tu banku, ali bojim se da bi neko, u međuvremenu, mogao da uništi mikrofilmove sa delom kompromitujućeg materijala. Sve je sada na pravosuđu, a ako protiv bivših direktora ne budu podignute optužbe za malverzacije smatraću to prvorazrednim skandalom - naveo je Mlađan Dinkić. Guverner je najavio da će za par nedelja biti javno oglašeno rentiranje oko 70 ekspozitura četiri banke u stečaju, koje inače nisu bile u vlasništu tih banaka jer su neke druge banke za njih već zainteresovane. Peđa Radojević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.