Na ivici kolapsa: Broj gladnih raste

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 16:55

Na ivici kolapsa: Broj gladnih raste

S mesečnom inflacijom koja prelazi 20 odsto, broj gladnih stanovnika u Argentini je naglo porastao.

To se pored ostalog odražava i funkcionisanje narodnih kuhinja, koje se oslanjaju na privatne priloge i volonterski rad.

Jedna od narodnih kuhinja u siromašnom predgrađu Buenos Ajresa mogla je pre nedelju dana sa 20 kilograma testenine prehrani desetine porodica, a sada joj je za to neophodno 30 kilograma, preneo je Rojters.

"Ima sve manje priloga, a sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više gladi", rekla je kuvarica volonter u dobrotvornoj organizaciji Marija Tores, koja je trenutno nezaposlena. Naglasila je da danas ima oko 70 porodica koje treba prehraniti, u odnosu na 20 od pre nekoliko meseci.

"Ovi ljudi su u takvoj finansijskoj situaciji da, ako ne odu u narodnu kuhinju, neće imati šta da jedu", istakla je ona.

Inflacija, koja je dostigla 211 odsto 2023. godine, udvostručila se na mesečnom nivou u decembru nakon inauguracije desničarskog predsednika Havijera Mileja, koji je ubrzo devalvirao valutu pezosa, smanjio javne subvencije i umanjio kontrole pojedinih cena.

Prema Rojtersovoj anketi ekonomista mesečna cifra inflacije sada bi trebalo da bude oko 20,5 odsto, što predstavlja usporavanje u odnosu na 25,5 odsto u decembru, kada je dostignut najviši nivo od hiperinflacione krize u zemlji tokom ranih 1990-ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.