NBS: Rizici zaduženja u francima

Izvor: B92, 07.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Rizici zaduženja u francima

NBS: Rizik s švajcarskim francima

Beograd -- Narodna banka Srbije ponovo upozorila građane na rizike prilikom uzimanja bankarskih pozajmica vezanih za švajcarski franak.

U saopštenju NBS-a navodi se da je i Međunarodni monetarni fond ukazao na rizike takvog zaduženja, ističući da naglo jačanje švajcarske valute može štetno delovati na ekonomije koje se u velikoj meri zadužuju u francima.

MMF je, navodi NBS, upozorio da bi zaduživanje u valutama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s niskim kamatama, kao što je švajcarski franak, a u cilju prikupljanja sredstava za investiranje u valute s visokim kamatama, moglo privremeno da oslabi franak i dovede do toga da on padne ispod ravnotežnog nivoa.

Takav razvoj događaja, prema proceni MMF-a, "može dovesti do prelivanja rizika na druge zemlje, a naročito zemlje Istočne Evrope, u kojima je švajcarski franak, zahvaljujući malim promenama kursa i niskim kamatnim stopama u Švajcarskoj, postao glavna valuta za kredite, koji su uveliko doprineli brzoj kreditnoj ekspanziji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.