NALED: Slabo ide giljotina propisa

Izvor: B92, 04.Apr.2011, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NALED: Slabo ide giljotina propisa

Beograd -- Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da je država u prvom kvartalu 2011. sprovela samo tri preporuke te alijanse.

Regulatorna tela nisu počela aktivnosti u vezi sa 51 preporukom za olakšavanje poslovanja u Srbiji.

Broj rešenih preporuka za smanjenje broja i ukidanje nepotrebnih propisa i procedura ne potvrđuje dovoljnu spremnost nadležnih institucija da prerastu u efikasan servis privrede, navodi se u saopštenju.

Dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da je broj preporuka čije je sprovođenje delimično rešeno ili se upravo rešava povećan za pet.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, za B92 kaže da u prvom kvartalu 2011. godini nije učinjeno mnogo po pitanju dalje seče propisa.

"Zakonodavna aktivnost je bila na vrlo niskom nivou. Do sada je od ukupnih preporuka koje su date kroz dve akcije, 'giljotinu propisa' i 'iz lavirinta', u potpunosti sprovedena samo jedna trećina preporuka, druga trećina je u postupku sprovođenja, dok onaj ostatak usvojenih preporuka još uvek nije ušao u realizaciju", navodi ona.

"Problemi postoje na nekoliko nivoa, počev od onog proceduralnog, kojim se NALED najviše bavio. To su dakle svakodnevne procedure i postupci koje privrednik treba da završi u skladu sa našim propisima da bi mogao legalno da posluje – fokus naše akcije 'iz lavirinta' jeste bio upravo u tom segmentu našeg poslovnog okruženja kako bi određene institucije, ministarstva, agencije, vladina tela mogla da nekim unutrašnjim aktima bez izmene zakona porade na servisima koje pružaju privredi kako bi bile efikasnije, predusretljivije, tražile manje dokumenata, a neki najosnovniji zahtev je i pitanje ljubaznosti službenika i radno vreme rada sa strankama”, kaže Violeta Jovanović.

U NALED-u očekuje da će ova predizborna godina biti dodatna motivacija za institucije da ubrzaju neophodne reforme.

"Najveći broj preporuka je moguće sprovesti ,one su i prihvaćene odlukama Vlade još 2009. godine, a ono što i dalje nedostaje jeste veći stepen odlučnosti u okviru tih institucija da se reforme sprovedu bez obzira na to što su bolne i što zahtevaju sasvim novu praksu, novo lice naših institucija i u svakom slučaju rešenost čelnih ljudi u tim institucijama da se u važnim državnim organima uvede red", kaže Violeta Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.