Municipalne obveznice do kraja 2009

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Municipalne obveznice do kraja 2009

Beograd -- Na finansijskom tržištu Srbije do kraja 2009. pojaviće se obveznice kompanija i lokalnih samouprava, kaže Slobodan Ilić.

Obveznice lokalnih samouprava i kompanija produbiće tržište kapitala

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić najavio je da će finansijsko tržište Srbije do kraja sledeće godine imati po tri do pet obveznica kompanija i lokalnih samouprava i najmanje jednu uspešnu inicijalnu javnu ponudu (IPO).
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ilić je ocenio da je taj plan realan i da postoji mogućnost da se završi i u kraćem roku.

"To ima veliki značaj za opštine koje očekuju imovinu i rešavanje infrastrukturnih projekata emitivanjem novih finansijskih instrumenata, a investitori će imati nove hartije od vrednosti koje će omogućiti lakše investicione odluke", rekao je on.

Pojava novih vrednosnih papira na tržištu i državi će, prema njegovim rečima, omogućiti da krene u reformu penzijskog sistema.

Ilić je naveo da je formirana radna grupa koja će pripremati strategiju razvoja finansijskog tržišta, finansijskog sistema Srbije i poslovnog ambijenta i institucija.

"Ta radna grupa treba da do 15. aprila sačini akcione planove za sprovođenje tih strategija, koji moraju biti primenjeni do 31. decembra 2009. godine", rekao je on.

Govoreći o državnim hartijama od vrednosti, Ilić je kazao da su one osnova za izdavanje drugih hartija od vrednosti i da se razmišlja o tome da se one pojave na tržistu i da bi bile izdate u dinarima.

Radna grupa za unapredjenje finasijskog tržišta ima 110 članova iz domaćeg i stranog finansijskog sektora, kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF), Svetska banka, Međunarodna finansijska korporacija (IFC), ali i Dojče i Siti banka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.