Moguć i interventni uvoz mleka

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć i interventni uvoz mleka

Beograd -- Mleka u Srbiji nema zato što primarna proizvodnja ne isporučuje dovoljne količine prerađivačima, kaže ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

On je gostujući u vestima B92 kazao da, ako uredba o mleku ne da rezultate, Vlada će pristupiti interventnom uvozu.

Milosavljević kaže i da će osim na tržištu mleka i ulja, vlada reagovati i na tržištu hleba i to smanjenjem marži da ne bi došlo do povećanja cena.

U svom resoru, ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trgovine kao problem označio je i trgovinske lance, ali samo zbog toga što imaju velike dugove prema dobavljačima.

"Uredba koja mlekare obavezuje da 40 odsto dnevnih količina mleka prerade stupila je na snagu pre sedam dana. Potrebno je još neko vreme da se njenim delovanjem popuni tržište", kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, uvoz mleka će postati neophodan ukoliko rezultat izostane, odnosno ukoliko u trgovinama u Srbiji ne bude bilo dovoljno mleka.

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva trgovine i usluga, 30. septembra usvojila Uredbu o proizvodnji i prometu mleka, sa ciljem da reši problem snabdevenosti tržišta Srbije dnevnim, svežim mlekom.

"Problem je u tome što primarna proizvodnja mlekarama isporučuje nedovoljne količine mleka, a onda one trgovcima. To se može rešiti značajnijim vanrednim budžetom i značajnijom preraspodelom vanrednog budžeta u korist stočarstva", kazao je Milosavljević.

Tržište Srbije je otvoreno, na njemu postoji 150 mlekara, rekao je on i naveo da je dobrodošao svako ko želi da investira.

Milosavljević je ukazao da potrošači neće biti ugroženi, te da će 1. januara na snagu stupiti Zakon o zaštiti potrošača, ali i zakon koji se radno zove Zakon o obezbeđenju korisnika finansijskih usluga, koji priprema Narodna banka Srbije.

Taj akt će, kako je kazao, obuhvatiti i direktivu koja se tiče potrošačkih kredita, a koja je u poslednjem trenutku isključena iz Zakona o zaštiti potrošača.

"NBS radi na zakonu i predstavnici Ministarstva su uključeni u radnu grupu. Očekujem da će se taj akt naći u skupštinskoj proceduri početkom novembra", naveo je Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.