Mihajlović: Rudarstvo oslonac i pokretač razvoja Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 05:38

Mihajlović: Rudarstvo oslonac i pokretač razvoja Srbije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Bor postao važan centar Srbije i Evrope zahvaljujući rudarstvu koje je pokretačka snaga razvoja i napretka i da će država nastaviti da sprovodi plan o razvoju rudarstva, u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

"Danas je Bor grad koji se prepoznaje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne samo na mapi istočnog dela zemlje, već cele Srbije i Evrope. Nije bio lak period za Bor, nisu bile lake godine i decenije za građane Bora, ali je narod uspeo da opstane, da bude otvoren. Posebno važno za Bor i za državu jeste rudarstvo, i po tome je grad najpoznatiji. Razvoj rudarstva znači i razvoj ovog kraja i cele Srbije", rekla je ona na svečanosti povodom obeležavanja Dana grada Bora.

Ocenila je kako danas neki pokušavaju da prikažu kako je rudarstvo štetno i da to znači kako žele da zaustave rudarstvo i razvoj.

"Naš plan je drugačiji. Plan predsednika Srbije i Vlade i svih nas koji se direktno ili indirektno bavimo ovom temom, jeste da rudarstvo bude oslonac i pokretač razvoja. I bez obzira na napade koji su intenzivirani u poslednje dve godine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Vlada Srbije i predsednik Republike nastaviće da rade na tom planu", istakla je Mihjalovićeva.

Istakla je da je rudarstvo, uprkos svim napadima i neistinama kojima je bilo izloženo, povećalo svoje učešće u BDP-u sa 1,9 odsto 2021. na 2,6 odsto u drugom kvartalu ove godine i zaključila da je doprinelo ekonomskom razvoju ne samo u istočnoj, već u celoj Srbiji.

Potpredsednica Vlade je navela da je plan da se rudarstvo u Srbiji razvija u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

"Želimo da se rudarstvo u Srbiji razvija, da bude zeleno, i da uz povećanje proizvodnje imamo i povećanje kvaliteta života ljudi u Boru, kroz bolju zaštitu životne sredine, kroz viši standard. Brzo se zaboravlja kako je Bor izgledao pre 5, 10 ili 15 godina. RTB Bor je u godini pre privatizacije imao obaveze veće od 1,5 milijardi dolara, gubitak iznad visine kapitala veći od 610 miliona dolara. Bilo je i tada mnogo onih koji su smatrali da je bolje da se RTB Bor zatvori ili da se rudari i rudarski inženjeri bave nečim sasvim drugim, da se proizvodi nameštaj", istakla je ministarka rudarstva i energetike.

Navela je da je država, predvođena predsednikom Vučićem, imala drugačiju viziju, da je stala uz RTB Bor i pronašla strateškog partnera, kineski Ziđin, čime je naša najveća rudarska kompanija stala na noge.

"I danas je država vlasnik 37 odsto kompanije. Isplaćeni su odmah stari dugovi, a za manje od četiri godine, Ziđin je uložio više od 1,9 milijardi evra. Prosečna plata zaposlenih koja je 2018. godine iznosila oko 68.000 dinara, danas je na nivou od oko 100.000 dinara. Broj zaposlenih povećan je na više od 7.000, i koji rade u rudnicima koji su doskora bili ruinirani, a danas su bezbedni za rad i poštuju se svi tehnički standardi i procedure.", naglasila je Mihajlovićeva.

Navela je da je u zaštitu životne sredine uloženo više od 250 miliona evra, ali je napomenula kako mora mnogo više da se uradi, jer danas nema rudarstva bez zdrave životne sredine.

"To je jedini način da se ovde živi i radi, to je jedini način da rudarstvo bude pokretač za budućnost. Bor će postojati stotinama godina, ali od nas danas zavisi koliko će buduće generacije biti zadovoljne i srećne, a naš zadatak je da stvorimo osnovu za njih", rekla je Mihajlovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvoren sajam sajmove energetike i zaštite životne sredine ``EcoFair``

Izvor: Beta Video, 04.Okt.2022

BEOGRAD - Na Beogradskom sajmu sajmove energetike i zaštite životne sredine ``EcoFair`` otvorila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović. (pokrivalice) Beta/MRE

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.