Marka tražena širom sveta

Izvor: Blic, 06.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marka tražena širom sveta

Govoreći o protekloj godini, Miloš Ivković, vlasnik Trikotaže „Ivković” koja je protekle godine bila u izboru 10 najuspešnijih malih i srednjih preduzeća, kaže da je zadovoljan povećanjem produktivnosti preduzeća i stalnim porastom interesovanja za robnu marku „Ivko”. Iako je do pre četiri godine Trikotaža „Ivković” proizvode pretežno plasirala u Beogradu, 2007. dobila je nagradu za najboljeg izvoznika. Danas, kažu, ne stižu da proizvedu onoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koliko od njih traže klijenti iz inostranstva.

Trikotaža „Ivković” je jedan od najvećih izvoznika u srpskoj modnoj industriji i njihovi proizvodi mogu da se nađu u ekskluzivnim prodavnicama širom sveta. Preduzeće je osnovano 1986. godine, bavi se dizajnom, proizvodnjom i prodajom ženske modne trikotaže, a trenutno upošljava 70 radnika. Kao svoju najveću prednost, u ovoj firmi ističu originalni dizajn, koji iz godine u godinu dobija sve veći broj poklonika u inostranstvu, ali i vrhunski kvalitet prediva i dorade.

- Osim što imamo svoj kreativni tim, tri godine sarađujemo i sa dizajn studijom iz Engleske, a ove godine prvi put ćemo uspostaviti saradnju i sa jednim uspešnim dizajnerom, takođe iz Engleske, kaže vlasnik preduzeća Miloš Ivković.

Prema njegovim rečima, ove godine porudžbine su „drastično skočile”. Svi klijenti naručili su duplo više nego prošle, pa u Trikotaži „Ivković”, čak i uz povećanje broja zaposlenih, novih mašina i poslovnog prostora, ne stižu da proizvedu onoliko koliko se od njih traži.

- Da bismo proizveli dovoljno robe i isporučili je u predviđenim rokovima, trenutno bismo morali da dupliramo proizvodnju. Zbog toga smo za sada praktično prekinuli sa širenjem tržišta - kaže Ivković.

Marka „ivko” prisutna je na tržištima Amerike, Norveške, Finske, Holandije, Austrije, Švajcarske, Hongkonga i Nemačke, gde je ove godine vladalo najveće interesovanje za njihove proizvode. Ivković kaže da su isporuka robe na vreme i kursne razlike proteklih meseci predstavljale najveće opterećenje za preduzeće.

- Imamo dinarsko zaduženje sa velikim kamatnim stopama, koje nije indeksirano u evrima. Mi smo izvozno orijentisana firma, pa zbog toga dosta gubimo vraćajući kredit - objašnjava vlasnik preduzeća, uz napomenu da ga, ipak, više brinu budući poslovi jer će zbog krize na svetskom finansijskom tržištu srpske banke teže odobravati kredite za finansiranje poslovanja. Ili će ih odobravati po višim kamatama, odnosno težim uslovima.

Članovi žirija

-Vesna Perić, direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA),

predsednica žirija

-Đankarlo Miranda, zamenik predsednika Izvršnog

odbora „Banke Inteze”

-Dejan Trifunović, Privredna komora Srbije

-Goran Džafić, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća

-Vladimir Ilić, Nacionalna služba za zapošljavanje

-Miodrag Đidić, državni sekretar Ministarstva finansija

-Vojislav Tufegdžić, urednik Akcija u „Blicu”

Najboljem 30.000 evra

„Blic” i ove godine organizuje izbor najboljeg preduzetnika u Srbiji iz kruga malih i srednjih preduzeća. Stručni žiri će se rukovoditi sledećim kriterijuma:

- Profitabilnost

- Produktivnost

- Likvidnost

- Izvozni potencijal

- Broj novozaposlenih tokom 2008.

- Asortiman novoplasiranih proizvoda

- Uvođenje tehnoloških inovacija

- Orijentacija ka zaštiti okoline

- Doprinos lokalnoj zajednici

Osam sajmova za godinu dana

U Trikotaži „Ivković” kažu da je rekordnoj prodaji njihovih kolekcija ove godine značajno doprinelo i i izlaganje na osam sajmova održanim širom sveta. Tako je, na primer, interesovanje Holanđana za robnu marku „ivko” utrostručeno nakon učešća na sajmu u Amsterdamu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.