MAT: Rast BDP-a predimenzioniran zbog niske baze

Izvor: N1 televizija, 06.Sep.2018, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAT: Rast BDP-a predimenzioniran zbog niske baze

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom polugodištu ove godine od 4,8 odsto je malo predimenzioniran zbog niske baze i realno je da će on za celu godinu biti najmanje četiri odsto, ocenili su saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu.

 "Na rast BDP veći od očekivanog uticali su dobri rezultati u poljoprivredi, građevini i nekim uslugama, dok je skromniji rast bio industrijske proizvodnje i prerađivačke industrije, koje dugoročno mogu da ubrzaju ekonomski rast", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kazao je Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

On je ukazao da bi industrijski rast mogao biti ubrzan jačanjem potrošnje, što bi moglo da usledi posle najavljenog povećanja penzija i plata u javnom sektoru.

Po oceni Stamenkovića dobro je što Vlada Srbije planira da ukine zakon kojim su od novembra 2014. umanjene penzije i da suficit u budžetu jednim delom iskoristi za povišicu penzija.

"Suficit u budžetu nije dobar za privredu veličine i snage kakvu ima Srbija jer eliminiše tražnju koja podstiče prizvodnju. Stoga je bolje da zemlja ima uravnotežen budžet", kazao je Stamenković.

Komentarišući mogućnost da u uslovima stabilnih finansija budu smanjeni porezi i doprinosi na zarade Miladin Kovačević je rekao da poreska reforma treba da bude usklađena sa drugim reformama, pre svega penzijsko-invalidskog sistema.

Reforma pravosuđa, kako je istakao Ivan Nikolić, daje dobre rezultate sudeći po podacima o broju odgovornih i pravnih lica koji su kažnjeni zbog privednih prestupa u 2017. godini.

"Neefikasno tužilaštvo i privredni sudovi do sada su bili jedna od slabosti poslovnog okruženje u Srbiji i razlog usporenog privrednog rasta", kazao je Nikolić.

On je naveo da je broj optuženih odgovornih lica za privredne prstupe u prošloj godini utrostručen u odnosu na godnu dana ranije, dok je broj osuđenih uvećan za 3,4 puta.

"Najviše prestupa je u primeni Zakona o računovodstvu čija je primena počela od 2015. godine, uglavnom zbog nestručnosti ljudi koji su odgovorni za vođenje firmi, od vlasnika do knjigovođa", kazao je Nikolić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ekonomisti: Rast BDP Srbije predimenzioniran zbog niske baze

Izvor: Beta, 06.Sep.2018

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom polugodištu ove godine od 4,8 odsto je malo predimenzioniran zbog niske baze i realno je da će on za celu godinu biti najmanje četiri odsto, ocenili su danas saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu."Na rast BDP veći od očekivanog uticali su dobri...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.