Litvanija ne odustaje od evrozone

Izvor: B92, 29.Jan.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija ne odustaje od evrozone

Litvanija jće sledeće godine pokušati ponovo da se pridruži grupi zemalja koje koriste evro, rekao je šef ministara finansija evrozone Jeron Dijselblom.

Litvanija je ostala jedina pribaltička zemlja koja još koristi sopstvenu valutu, nakon što je osamnaesta članica zone evra početkom ove godine postala Letonija. U Estoniji se zajednička evropska valuta koristi od januara 2011.

Kako je preneo je češki sajt lidovky.cz, Litvanija je izrazila nameru da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se 1. januara 2015. priključi zoni evra, precizirao je Dijselbom posle zasedanja ministara finansija i privrede članica valutnog bloka.

Litvanija je postala članica Evropske unije zajedno sa još nekoliko zemalja u maju 2004. godine. U drugoj polovini prošle godine je predsedavala Unijom. To je bilo prvi put da je jedna od pribaltičkih zemalja bila na čelu EU.

Zemlje EU moraju za ulazak u zonu evra da ispune takozvane Mastrihtske kriterijume konvergencije. Oni, pored ostalog, propisuju da deficit budžeta ne sme da bude veći od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug od 60 odsto BDP. Inflacija ne sme da bude viša od 1,5 procentna poena u odnosu na prosek stopa inflacije u tri zemlje Evropske unije s najnižom stopom inflacije.

Ministri finansija zone evra i Evropska centralna banka (ECB) će o eventualnom prijemu Litvanije odlučiti tek pošto Evropska komisija početkom juna objavi izveštaj sa procenom da li je Litvanija spremna za taj korak.

Litvanija je već jednom pokušala da uđe u evrozonu. Međutim Evropska komisija i ECB su 2006. godine odbile njenu kanditaturu jer je premašila dozvoljenu inflaciju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Litvanija će drugi put pokušati da uđe u zonu evra

Izvor: Capital.ba, 29.Jan.2014

BRISEL, Litvanija je najavila da će sljedeće godine pokušati ponovo da se pridruži grupi zemalja koje koriste evro, rekao je šef ministara finansije evrozone Jeron Dijselblom. Litvanija je ostala jedina ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.