Izvor: B92, 09.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letovanje na kredit

Beograd -- Rešenje za plaćanje putovanja je turistički kredit, za koji se - prema podacima banaka - građani sve češće odlučuju.

Da bi otišla na letovanje, većina građana Srbije najčešće štedi cele godine. Kad dođe vreme odmora, međutim, za željeni aranžman ponekad štednja nije dovoljna. Bankari kažu da je prednost turističkog kredita što obezbeđuje novac kad su ispražnjeni kućni budžeti, a letovanje može da se otplaćuje nekoliko godina.

"Što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se tiče ograničenja po pitanju destinacija one ne postoje, znači mi možemo kreditirati putovanja u našu zemlju letovanja zimovanja ali takođe i širom sveta. Ograničenje postoji možda u visini iznosa maksimalni iznos do milion dinara, ali sa tih milion dinara može vrlo lepo i četvoročlana porodica da putuje i da nađe povoljan aranžman", kaže Mirjana Vlajković, direktor Sektora stanovništva "Komercijalne banke".

Jedna četvoročlana porodica na letovanje u proseku potroši 2.000 evra. Iako je otplata aranžmana na rate najpovoljnija za kućni budžet, građani se čeće odlučuju za druge vidove finansiranja.

"Većina ljudi se opredeljuje za plaćanje u kešu, eventualno preko kartica i da kažem na čekove. Krediti jesu aktuelni, ali u manjem broju što ipak mislim da je razlog možda ne baš najpovoljniji uslovi banaka koje daju turističke kredite", kaže Aleksandar Vučković, menadžer turističke agencije "Argus turs".

Da bi pridobile klijente, mnoge banke ovog leta ponudile su kredite po povoljnijim uslovima.

"U toku juna, jula i avgusta mi smo napravili set mera kojim propagiramo naše proizvode, jedna od mera je i smanjivanje kamata na potrošačke kredite odnosno kredite koji se mogu platiti turistički aranžmani. Naravno da je prednost u odnosu na promtno plaćanje sa računa to što potrošački kredit možete otplačivati u roku od pet godina, a naravno svako ko uzima takav kredit treba da vodi računa da može i da ga vrati", kaže Mirko Španović, član Izvršnog odbora "Hipo Alpe Adria banke".

Građani su ukupno zaduženi, po potrošačkim kreditima u koje se ubrajaju i turistički krediti, 47,7 milijardi dinara. U bankama kažu da se turističkim kreditima finansiraju ne samo putovanja u inostranstvo, već i odmor u banjama i na planinama u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.