Ledena inflacija divlja u Nemačkoj

Izvor: B92, 20.Apr.2023, 11:02

"Ledena inflacija" divlja u Nemačkoj

Proleće, sunce, sladoled – tako lepo, tako ukusno, tako skupo. Mnogi će se razočarati kada vide cene sladoleda u 2023. godini u Nemačkoj.

U Berlinu je kuglica sladoleda već prodavana za tri evra, a cene kuglice sladoleda širom Nemačke porasle su oko 20 odsto, piše Feniks magazin.

Zašto cene sladoleda rastu?

U jednoj poslastičarnici u Kelnu kuglica sladoleda sada košta 1,70 evra, dok je prošle godine koštala 1,50 evra. Šef poslastičarnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objašnjava povećanje cene: "U poređenju s prošlom godinom, mora se mnogo dublje posegnuti u džep za sirovinama".

Cena šećera je gotovo udvostručena, a voće je poskupelo za oko 20 odsto. To povećava celoukupne troškove proizvodnje.

"Kada pravim sladoled, treba mi mleko, a mleko je poskupelo. Cene ostalih proizvoda koji se koriste u proizvodnji sladoleda takođe su porasle", kažu za nemačke medije iz Unije italijanskih proizvođača sladoleda u Nemačkoj.

Mnoge poslastičarnice stoga ne mogu da izbegnu dizanje prodajnih cena.

Troškovi osoblja u poslastičarnicama znatno su porasli zbog minimalne satnice

Međutim, nisu samo sastojci poskupeli. U jednoj poslastičarnici u Hamburgu kuglica sladoleda sada košta 2,40 evra. Sladoledar ima 20 posto veće troškove osoblja od povećanja minimalne satnice. Tome treba da se dodaju viši troškovi energije.

"Poslastičari proizvode, skladište i prodaju na električnu energiju. Povećane cene energije ovde su važan faktor. Povećani troškovi osoblja takođe stvaraju probleme poslastičarima", dodaje portparolka pomenutog udruženja.

Uprkos visokim cenama, većina ljubitelja sladoleda ni ove godine ne želi da ostane bez svoje kuglice sladoleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.