Kostić: Pašće cena šećera

Izvor: Blic, 02.Apr.2011, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić: Pašće cena šećera

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić ocenio je danas da bi povećanje kvota za izvoz šećera bilo idealno zato što ne bi bilo ugroženo domaće tržište i procenio da će cena šećara padati.

"Povećanje kvota je idealno za povećanje izvoza. Nema proizvoda koji ima veći uticaj na poljoprivredu nego što je to šećer. Izvoz šecera je oko 4.000 evra po hektaru, a ukupan izvoz Srbije u poljoprivrednim proizvodima je oko 450 evra po hektaru, tako da kada izvozite šećer vi imate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << devet puta veći izvoz po hektaru nego što ga Srbija trenutno ima", kazao je Kostić agenciji Beta.

On je dodao da će svako povećanje izvoznih kvota dovesti do toga da se gaji više šećera, odnosno šećerne repe. "Ne postoji mogućnost da domaće tržište bude ugroženo, a kada je u pitanju cena, ona mora biti u skladu za tržištem. Nećemo

prodavati na srpskom tržištu skuplje nego što ga izvozimo, ali ni jeftinije", rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, sada šećera ima dovoljno, ali je skup zato što su se povećale cene inputa. "Ne možete ga prodavati ispod cene njegovog koštanja", rekao je on i dodao da će cena šećera početi da pada.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidara Djelić saopštio je nedavno da je sa zvaničnicima Evropske unije postignut dogovor da se razmotri povećanje kvote EU za uvoz šećera iz Srbije i nekih drugih poljoprivrednih proizvoda.

Povezane vesti: Traže veći izvoz šećera u EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.