Izvor: B92, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komplikacije s privatizacijom BIP-a

Beograd -- Još nije završeno dostavljanje ponuda za Beogradsku industriju piva, a privatizacija je krenula na vrlo čudan način.

Naime, predsednik Udruženja za povraćaj imovine Bogdan Veljković, osporava udeo države i pojedinih fizičkih lica u BIP-u, pošto je njegova porodica još pre 1945. godine posedovala 42 odsto kapitala tadašnje pivare Vajfert. U Agenciji za privatizaciju nisu želeli da daju izjave o postupku privatizacije BIP-a.

Postupak privatizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bipa po mišljenju Bogdana Veljkovića nije regularan. On osporava udeo države u pivari koja sada ima 52 odsto vlasništva , kao i 18 odsto ljudi koji su postali akcionari, kako kaže bez ikakvog razloga.

Veljković se obratio nadlezim međunarodnim institucijama, kako bi rešio problem, jer je država na njegova pitanja odgovorila da će napraviti kompenzaciju.

"To je farsa tendera, svi će morati da odgovaraju i menadžment BIP-a koji je organizovao sve i napravio svinjariju, zarad dobra svih. Da mi primamo papiriće koji ništa ne vrede, a sumnjivi da mažnjavaju imovinu. Neko da mazne zemlju, a ja da dobijem papiriće, nikad", kaže Veljković.

On objašnjava da je do 2003. godine BIP koristio zemljište kod Mostara, a posle toga pivara se pojavljuje pod drugim imenom kao vlasnik.

Iako je Veljkvić registrovao svoju imovinu, država mu ne priznaje udeo. U Udruženju za povraćaj imovine smatraju da je proces privatizacije BIP-a sumnjiv i nezakonit.

"Danas nelegalno prodaju pivaru, to je kriminalno. Opus imovine se drastično smanjio iako je država vlasnik zemljišta raste cena", kaže Miloš Antić iz Udruženja za povraćaj imovine.

Kada se obratio Agenciji za privatizaciju, Veljković nije dobio nikakav odgovor, već samo dopis u kome je navedeno da on narušava tender i proces privatizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.