Kiparska privreda tone 20% do 2017.

Izvor: B92, 12.Dec.2013, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiparska privreda tone 20% do 2017.

Nikozija -- Posrnula kiparska ekonomija neće se oporaviti pre 2017, do kada će bruto domaći proizvod biti smanjen ukupno 20 odsto u odnosu na pretkrizni period.

Prognoza revizorske kuće "Ernst i Jang" (EY) dosta je pesimističnija u odnosu na onu koju su izneli međunarodni kreditori koji su Kipru odobrili kredit spasa vredan deset milijardi evra, u zamenu za rezanje depozita u bankama i bolne mere štednje, prenosi agencija Frans pres.

"Nakon očekivanog pada od 7,4 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto iz ove godine, kiparski bruto domaći proizvod (BDP) će iduće godine potonuti za osam odsto, a 2015. za 2,7 odsto, zbog pada poverenja potrošača i investitora, rasta nezaposlenosti i kreditnog sloma", navodi kompanija.

"Trojka" kreditora (EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) očekuju privredni pad od 7,7 odnosno 4,8 odsto u 2013. i 2014, ali i povratak na put rasta od 1,1 odsto u 2015. i 1,9 odsto u 2016.

"Prihodi domaćinstava pod velikim su pritiskom zbog uticaja fiskalne konsolidacije, a posledice krize u privatnom sektoru će po svoj prilici rezultovati oštrim skokom nezaposlenosti na oko 25 odsto radne snage do 2015, zbog čega će domaća potrošnja biti smanjena", navodi EY.

Kompanija takođe upozorava da će proći još dosta vremena dok se ne stvore uslovi za ukidanje preostalih kontrola kapitala u kiparskim bankama.

"Uz konstantan pad depozita i visok nivo nenaplativih zajmova, proći će dosta vremena dok se uslovi u finansijskom sektoru ne stabilizuju", dodaje EY. Deo kontrola kapitala je ukinut, ali je ograničenje od 300 evra dnevno za podizanje novca iz banaka još na snazi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MMF optužen za licemerje

Izvor: B92, 13.Dec.2013, 18:32

Lisabon -- Premijer Portugalije Pedro Pasos Koeljo optužio je Međunarodni monetarni fond (MMF) za licemerje...On je naveo da ta institucija insistira na dodatnoj štednji, dok istovremeno priznaje da su mere štednje suviše drastične...Komentar Pasosa Koelja usledio je nakon što je direktorka MMF-a...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.