Kina u padu treći mesec zaredom

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 15:19

Kina u padu treći mesec zaredom

Indeks menadžera nabavke (PMI) je u Kini u junu neznatno porastao na 49 poena sa majskih 48,8 poena, saopštio je danas Nacionalni zavod za statistiku Kine.

Ovaj rezultat je u skladu sa prethodnim očekivanjima tržišta. PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Vrednost ovog indeksa je u aprilu bila 49,2 poena, što znači da je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << junu zabeležena treća mesečna kontrakcija zaredom.

Obim novih narudžbina je u junu neznatno porastao na 48,6 poena sa majskih 48,3 poena, ali kupovna aktivnost je pala na 48,9 poena sa majskih 49,0 poena, kao i vrednost izvoza - na 46,4 poena sa majskih 47,2 poena.

Američka agencija za kreditni rejting S&P (Standard end purs) promenila je ove nedelje svoju prognozu ekonomskog rasta u Kini, pošto smatra da će kineska privreda rasti sporijim tempom nego što se očekivalo, preneo je Rojters. S&P predviđa da će kineski BDP u 2023. godini porasti za 5,2 odsto, dok je ranije najavljivala rast od 5,5 odsto.

Ekonomsku prognozu za Kinu su na isti način korigovale i druge finansijske institucije kao što su Goldman Saks, UBS, Džej Pi Morgan i Standard čartered, prenele su agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.