Kazahstan pravi problem Rusiji

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 12:43

Kazahstan pravi problem Rusiji

Kazahstan je pooštrio kontrole isporuke elektronike u Rusku Federaciju.

Distributeri su počeli da zaobilaze Astanu i uvoze ovu robu iz Kine, Kirgistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uvoz iz ovih zemalja će povećati cenu kućne elektronike za ruska domaćinstva za 10 do 12 odsto, prenosi Komersant.

Zamenik republičkog ministra spoljnih poslova Kazahstana Roman Vasilenko je početkom aprila izjavio da njegova zemlja neće dozvoliti da zaobilaženje zapadnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sankcija protiv Rusije.

"Sada i dalje postoje mogućnosti za transport proizvoda kroz Kazahstan, ali troškovi su porasli zbog pooštravanje carinske kontrole", rekao je generalni direktor ruske logističke kompanije Optimalog, Georgij Vlastopulo.

Sa njim se slaže i komercijalni direktor internet prodavnce bele tehnike Holodilnik.ru, Aleksej Pogudalov, koji dodaje da će nova politika Kazahstana otežati i uvoz iz Uzbekistana.

Ruske vlasti su legalizovale isporuku proizvoda bez dozvole nosioca autorskih prava, ili takozvani paralelni uvoz, u julu 2022. godine, nakon što su brojni prodavci ograničili isporuku svojih proizvoda u Rusku Federaciju.

Moskva na taj način i dalje uvozi proizvode zapadnih kompanija kao što su Samsung, LG, Epl, Elektroluks ili Boš.

Ako Kazahstan sasvim obustavi tranzit robe preko svoje teritorije, paralelni uvoz svetskih brendova u Rusiju može da postane neisplativ zbog visokih cena, izjavio je jedan od distributera za Komersant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.