Kao mi su a proizvode za 110 mlrd.$

Izvor: B92, 26.Maj.2014, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao mi su a proizvode za 110 mlrd.$

Beograd -- Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine je 10 miliona dolara godišnje, a mašinska i elektro industrija bi mogle da poprave saradnju.

Dvadesetak članova državno-privredne delegacije Fošana u Beogradu privrednicima predstavljaju mogućnosti proširenja saradnje.

Fošan je jedan od najrazvijenijih gradova na jugu Kine, u provinciji Guandung, i ima 7,1 miliona stanovnika. Vrednost godišnje proizvodnje u tom gradu je 110 milijardi dolara, što ga po ekonomskoj razvijenosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svrstava na 10. mesto u Kini.

Zamenik generalnog sekretara gradske vlasti Fošana Džang Kaiđi (Zhang Kaiji) kazao je novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS) da je u tom gradu posebno jaka industrijska proizvodnja mašina i opreme, kućnih aparata, keramičkog i građevinskog materijala, metalnih proizvoda, obrade metala, tekstila.

Fošan je sedište i informacione tehnologije, prehrambene i industrije pića, rasvete, zaštite životne sredine, farmaceutike, proizvodnje automobila koji koriste nove izvore energije. "Ukoliko Srbija ima neki proizvod koji je interesantan za kinesko tržište, naša je želja da se on plasira i obrnuto", kazao je Dzang Kaidji.

Potpredsednik PKS Mihajlo Vesović kazao je novinarima da je Fošan tehnološki napredan centar, i izrazio uverenje da će srpske kompanije, pre svega iz mašinske i metalske industrije, uspeti da sklope saradnju i zajednički izvoze na treća tržišta.

Predstavnik Udruženja metalske i elektro industrije PKS Nenad Dragović kazao je da su te delatnosti važne za Srbiju i da 38 od 164 preduzeća u restrukturiranju, pripada tom udruženju.

Među prvih deset izvoznih proizvoda Srbije su motorna vozila, električna oprema, kući aparati, elektro-motori i generatori.

Dragović je naveo da su firme sa stranim kapitalom zastupljene u izvozu Srbije sa 70 odsto, i podsetio na olakšice za strane investitore - bescarinski izvoz u zemlje Jugoistočne Evrope i Rusiju, i stimulacija za otvaranje novih radnih mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.