Izvor: B92, 24.Feb.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pomoći malim preduzećima

Beograd -- Zbog problema u poslovanju i posledica svetske ekonomske krize, mala i srednja preduzeća mogla bi da imaju problem sa plaćanjem poreza i doprinosa državi.

U Asocijaciji malih i srednjih preduzeća ocenjuju da Vladine mere protiv ekonomske krize neće dati očekivane rezultate. Ekonomista Milan Kovačević Vladine mere protiv ekonomske krize ocenjuje kao nelogične, ali smatra da najave iz Udruženja malih i srednjih preduzeća neće doneti nikakvo rešenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Razlog zbog kog bi Vladine mere mogle da dožive neuspeh jeste nelikvidnost firmi. Prema podacima Udruženja malih i srednjih preduzeća, 60 odsto takvih firmi je nelikvidno, dok je 20 odsto na ivici likvidnosti. Zbog toga Udruženje najavljuje da bi moglo da prestane sa plaćanjem PDV-a, poreza i doprinosa.

Predsednik Udruženja Milan Knežević kaže za B92 da se sadašnje stanje u preduzećima može stabilizovati tako što bi poslodavci bili oslobođeni 20 odsto poreza i doprinosa, a za uzvrat, da za toliko povećaju plate.

"Došli smo u najveće ekonomske cinizme da nas je Vlada uzela za ruku i odvela do banaka i rekla: 'Ajde se vi ponovo zadužujte’. Kredit nikome neće doneti ništa dobro, pogotovo u situaciji kada je 60.000 preduzeća nelikvidno", kaže on.

"Dakle, Vlada će kreditno pomagati onima kojima kredit maltene nije potreban, koji imaju dobre bonitete i mogu da ispune uslove koje banke od njih zahtevaju. Oni koji se nalaze u lošem stanju i na ivici rentabilnosti, Vlada im neće pomoći”, dodaje Knežević.

Milan Kovačević Vladin paket mera, u stvari, vidi kao državnu pomoć bankama koje imaju preveliku likvidnost. S tim novcem banke će biti sposobne da izdaju kredite posustaloj privredi, što za njega predstavlja nelogičan potez. Kovačević je uveren i da će ove godine propasti deo malih i srednjih preduzeća.

"Sve mi to izgleda kao da uzimamo sa jednog mesta da bismo krpili negde drugde. Podatak da imamo oko 60.000 preduzeća koja su blokirana, ukazuje koliko je problem veliki. Ukupan iznos koji je blokiran na računima tih preduzeća je za četvrtinu ili trećinu povećan u poslednjih nekoliko meseci", rekao je on.

"Znači, problem nelikvidnosti se ubrzava. Naravno, nikakvo rešenje ne bi bilo pretiti da se neće plaćati porez, već obratno - trebalo bi tražiti načina kako da se naplate porezi koji su određeni”, zaključio je Kovačević.

Narodna banka je nedavno objavila zvanične podatke da su računi skoro 60.000 preduzeća u Srbiji blokirani zbog prinudne naplate. Ukupan iznos blokiranih sredstava je 218,4 milijarde dinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Država ne sme da proda "Telekom"

Izvor: RTS, 24.Feb.2009

Državi je bolje da se zaduži nego da proda "Telekom", tvrdi Božidar Đelić. Javna preduzeća moraju biti važan deo borbe protiv ekonomske krize i moraju da odigraju ključnu ulogu u sprovođenju mera Vlade za ublažavanje posledica svetske ekonmske krize, ističe potpredsednik Vlade. ..Potpredsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.