Jelašić: Obuzdaćemo cene i kurs

Izvor: B92, 14.Mar.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Obuzdaćemo cene i kurs

Beograd -- Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio sinoć da je uveren da će centralna banka uspeti da obuzda cene i kurs dinara.

U pokušaju da obuzda inflaciju, Narodna banka Srbije podigla je juče referentnu kamatnu stopu na 14,5 odsto. "Ići ćemo dalje, sve dok ne budemo sigurni da će krajem godine bazna inflacija ponovo biti između tri i šest odsto. Mi imamo pravo i obavezu da se koristimo svim metodima i instrumentima kako bi postigli stabilnost cena i ovo je bila samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna od prvih mera", rekao je sinoć Jelašić za RTS.

Pojedini ekonomisti smatraju da je podizanje referentne kamatne stope očekivan potez Narodne banke Srbije.

Glavni urednik magazina Bankar Milan Ćulibrk kaže da je centralna banka u ovakvoj situaciji morala da reaguje restriktivnim merama.

"Očito je đavo odneo šalu. Narodna banka je, nakon dva neuspela pokušaja da blagim podizanjem referentne kamatne stope smiri pritisak na rast cena i kursa, juče bila prinuđena da povuče drastičnu meru i poveća tu kamatnu stopu za čak tri odsto, što se nije desilo u poslednjoj deceniji."

Inače, i Narodna banka je zaključila da se politička nestabilnost prenela na sferu ekomomije i da je već sada sasvim primetna uzdržanost i povlačenje, pre svih, stranih investitora.

Osim cene sirove nafte, inflatorni pritisak na domaću valutu očekuje se i u predizbornom periodu.

"Smanjenje inflatornih pritisaka"

Povećanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije na 14,5 odsto trebalo bi da utiče na smanjenje količine dinara u opticaju, čime bi bili smanjeni inflatorni pritisci u zemlji, ocenio je danas saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić.

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće kamatne stope, kao i ulogu polazne kamatne stope, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu utvrđuje prema visini te stope.

Nikolić je ukazao da bi povećanje referentne kamatne stope moglo da poskupi dinarske kredite, minuse po tekućim računima i kreditne kartice za tri procentna poena, koliko je i povećana referentna kamatna stopa.

Međutim, zbog velike konkurencije na tržištu Srbije, banke mogu to povećanje da prevale na sebe, kako bi ostale konkurentne, ukazao je on i dodao da dinarski krediti čine jednu trećinu svih kredita odobrenih u Srbiji.

Nikolić je objasnio da je referentna kamatna stopa ona po kojoj NBS prodaje blagajničke zapise poslovnim bankama sa obećanjem da će ih otkupiti za 14 dana.

Davanjem povoljne kamatne stope bankama od 14,5 odsto na godišnjem nivou, centralna banka smanjuje količinu dinara u opticaju, ali ima i cilj da ublaži pritiske na slabljenje dinara, ukazao je on.

Nikolić je istakao da bi u normalnim okolnostima ta mera i ojačala dinar, međutim, povećani politički rizik u zemlji deluje na domaću valutu u suprotnom pravcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.