Jeftin kvadrat – pusta želja

Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftin kvadrat – pusta želja

Ni kada bi država poklanjala PDV na materijal, kvadratni metar stana u Beogradu ne može da se izgradi za manje od 1.000 evra

Stanogradnja sada jedino može da se pospeši subvencionisanjem kupovine građevinskog materijala domaćih proizvođača, rekao je juče Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja. Time je demantovao Milutina Mrkonjića, ministra infrastrukture, koji je dan ranije najavio mogućnost da država, u okviru mera za prevazilaženje krize, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uskoro obezbedi subvencionisane kredite za stanogradnju. Cena kvadratnog metra tako građenih stanova ne bi trebalo da bude veća od 500–600 evra.

– Jedino se razmatra izgradnja socijalnih stanova. Finansirali bismo ih putem kredita iz inostranstva. Tako bismo omogućili socijalno najugroženijim građanima da dođu do krova nad glavom. Ideja je da oni po povoljnim cenama iznajmljuju te stanove. Za sada ćemo preko Nacionalne korporacije subvencionisati samo kupovinu stanova čija vrednost ne prelazi 40.000 evra – objasnio je Dulić na skupu posvećenom tržištu nekretnina u jugoistočnoj Evropi, koji organizuje „Ekonomist medija grupa”.

Dulić je naveo nekoliko mera koje država može da preduzme. Da bi podstakla individualnu gradnju i pokrenula industriju, vlada je odlučila da subvencioniše kupovinu domaćeg građevinskog materijala. Osim što će ubrzati procedure izdavanja dozvola i smanjiti korupciju država, prema njegovim rečima, može da uredi tržiše građevinskog zemljišta, jer ono u ceni gradnje učestvuje sa jednom trećinom.

– Pregovaramo sa Ministarstvom finansija kako da ukinemo naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, a da ta sredstva država nadoknadi kroz poreze na imovinu – rekao je Dulić.

Sada, kada treba privući strane investitore i omogućiti im nešto što drugi ne nude, naknade za zemljište treba da se prepolove, saglasan je Siniša Nikolić, konsultant za investicije, inače bivši direktor beogradske Direkcije za građevinsko zemljište. Ali, na duži rok ih ne treba ukidati, jer bi gradovi ostali bez značajnog izvora prihoda iz koga finansiraju izgradnju infrastrukture.

Nikola Vidić, iz građevinske firme „Napred”, kaže da bi subvencionisanje kupovine domaćeg građevinskog materijala sigurno pospešila stanogradnju.

Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije, tvrdi da bi samo ukidanjem PDV-a na materijal, što je PKS svojevremeno predlagala, kupac stana od 60 kvadrata, pod uslovom da kvadrat plaća 1.000 evra, uštedeo od 3.000 do 4.000 evra.

Država ipak ne bi trebalo mnogo da se meša i preuzima ulogu poslodavca, jer se pokazalo da je slab organizator, smatra Zoran Stanković, vlasnik građevinske firme „Greda” iz Valjeva.

– Neozbiljno je obećavati stanove od 500–600 evra po kvadratu – kaže Stanković, a sa njim se slažu i gotovo svi naši sagovornici. – Samo lokacija čini 50 odsto vrednosti nekretnine. Država treba da nam obezbedi parcele za gradnju, tako što će aktivirati zapuštene placeve i sve reforme u tom pravcu su dobrodošle

Jer, kad se, kako kažu, uračunaju troškovi uređenja zemljišta, priključaka, projektovanja i raseljavanja, kvadratni metar stana u Beogradu sada ne može da se izgradi za manje od 1.000 evra.

Marijana Avakumović

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dulic: U 2010. koncesija za autoput Beograd Juzni Jadran

Izvor: Economy.rs, 04.Mar.2009, 03:37

Ministar zastite zivotne sredine i prostornog planirana Srbije Oliver Dulic najavio je danas da Vlada namerava da tokom naredne godine raspise koncesiju za izgradnju autoputa od Beograda ka juznom Jadranu.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.