Januar doneo optimizam za budžet

Izvor: B92, 14.Feb.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Januar doneo optimizam za budžet

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković izjavio je da su rezultati punjenja budžeta Srbije od početka godine bolji od projektovanih.

On objašnjava da su prihodi veći za oko pet odsto u odnosu na planirane.

Đoković je ukazao da su posebno dobri rezultati zabeleženi u naplati domaćeg PDV-a, što ukazuje na veći promet dobara i usluga na unutrašnjem tržištu i može da znači bolji oporavak ekonomske aktivnosti nego što se očekivalo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ipak, rezultate u jednom mesecu treba posmatrati sa dozom opreza, ali svakako da postoji prostor za određeni optimizam, ocenio je Đoković.

Đoković je naglasio da ne očekuje da u ovoj godini bude probijena granica javnog duga od 45 odsto BDP-a. "U prethodne dve godine, javni dug je rastao zbog uticaja svetske ekonomske krize, smanjene ekonomske aktivnosti, pada BDP-a i depresijacije dinara prema evru. Ipak, za očekivati je postepeno smanjenje i budžetskog deficita i javnog duga u narednim godinama jer se očekuje veći ekonomski rast", rekao je on.

Govoreći o javnom dugu Srbije, koji je već na kraju 2010. dostigao 41,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a prema Zakonu o budžetskom sistemu ne bi smeo da pređe 45 odsto, Đoković je istakao da je plan Ministarstva finansija sa uspostavi bolju kontrolu novog zaduživanja, pogotovo na projektnim zajmovima i davanju garancija, koji takođe ulaze u javni dug.

"Ministarstvo finansija se obratilo budžetskim korisnicima sa porukom da je zaduživanje zbog finansiranja budžetskog deficita neophodno, ali da će biti uvedena bolja kontrola projektnog zaduživanja i kreditiranja. Ubuduće će morati da se utvrđuju prioriteti", precizirao je on.

Đoković je ocenio da neće biti problema u izvršavanju budžeta u ovoj godini jer, pored novca od "Telekoma", aukcije trezorskih zapisa se uspešno odvijaju, a Srbija može da računa i na garancije i kredit od Svetske banke, kao i kredit od Evropske unije.

Prema njegovim rečima, uskoro se očekuje i početak rada Fiskalnog saveta, pošto Skupština Srbije imenuje članove i predsednika tog tela, a za rad saveta odvojena su budžetska sredstva tako da će oni imati uslove za rad i zapošljavanje stručnih službi, koje će raditi analize.

Stav Ministarstva finansija je da je značajno to što će Fiskalni savet početi da radi, jer će to biti dokaz odgovornog i transparentnog vođenja javnih finansija, napomenuo je Đoković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.