Interes iz SAD za meso iz Srbije

Izvor: B92, 15.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interes iz SAD za meso iz Srbije

Beograd -- Kompanija "Vest liberti fud" (West Liberty Food) iz Sjedinjenih Američkih Država veoma je zainteresovana za saradnju sa srpskim proizvođačima mesa.

Kompanija "Vest liberti fud" je glavni snabdevač lanca restorana "Sabvej"

Predsednik te kompanije Pol Hil kaže da su oni zainteresovani za svinjetinu, junetinu, piletinu i ćuretinu, kao i mesne prerađevine iz Srbije, ali i za izvoz tog mesa na tržišta Evropske unije i Rusije.

Kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razmatra plasman mesa u jedan od najvećih svetskih lanaca brze hrane "Sabvej" (Subway), koji ima više od 34 hiljade restorana, rekao je Hil ali nije želeo da precizira sa kojim srpskim kompanijama je razgovarao i kada bi moglo da dođe do konkretnih ugovora.

Poseta Srbiji predstavlja prvi korak kako bi se upoznao sa potencijalima i regulativom, rekao je Hil i dodao da je podršku za ulaganje dobio i od Ministarstva poljoprivrede Srbije sa čijim predstavnicima je takođe razgovarao.

Hil je naveo da je "Vest liberti fud" jedan od najvećih proizvođača i distributera živinskog mesa u SAD i glavni snabdevač "Sabveja", ali i distributer mesa za lance supermarketa Volmart i Kostko, sa godišnjim prihodom većim od pola milijarde dolara.

Vlasnik kompanije Altek (Alltech) Pirs Lajons, koja je od 2002. godine većinski vlasnik fabrike kvasca iz Sente - Altekfermin, najavio je da razmatra gradnju biorafinerije za proizvodnju etanola iz biomase i celuloze u Srbiji, koja bi koštala oko 45 miliona evra, a uz koju bi bila vezana proizvodnja algi i riba.

U Senti se instalira i nova linija za proizvodnju sporo oslobađajućeg proteina "optigena" koji utiče na povećanje mlečnosti krava, vredna pet miliona evra. Lajons smatra da je Srbija plodna zemlja, velikog poljoprivrednog potencijala i dobrog geografskog položaja, koji treba da iskoristi na najbolji način.

Zbog toga je, kako je naveo, Ministarstvu poljoprivrede Srbije uputio i zvaničan poziv da se zemlja predstavi na najvećim konjičkim trkama u SAD u Lesingtonu, gde bi bila jedna od samo pet gostujućih država koja bi imala svoj paviljon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.