Izvor: B92, 14.Feb.2024, 09:13

Inflacija u SAD 3,1 odsto

U Sjedinjenim Američkim Državama inflacija je tokom januara bila viša nego što se očekivalo, pokazuju najnoviji zvanični podaci.

Rast cena tokom prošlog meseca nastavio je, doduše, silaznu putanju sa vrhunaca iz 2022. i 2023. kakvi nisu viđeni u poslednje četiri decenije. Januarska inflacija u SAD iznosila je 3,1 odsto.

Međutim, ekonomski analitičari nadali su se da će ona biti na nivou od oko 2,9 procenata, prenosi portal Biznis.

Najnoviji podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izazvali su pojačanu prodaju akcija na Wall Streetu neposredno pre zvaničnog početka trgovačkog dana. Berze su poslednjih nedelja dostigle rekordne vrednosti, jer su investitori postajali sve sigurniji u ublažavanje inflacije, a neke od najvećih američkih kompanija objavile su već snažne kvartalne rezultate.

Dok je inflacija naglo pala otkako je dostigla vrhunac iznad devet odsto u junu 2022. godine, mnogi Amerikanci i dalje osećaju pritisak visokih cena.

Takozvani bazni indeks inflacije, koji uklanja nestabilne cene hrane i energije, pažljivo se prati jer ima tendenciju da pruži bolju indikaciju putanje inflacije. On je povećan na mesečnom nivou, sa 0,3 odsto na 0,4 odsto, a statističari navode da je razlog za to povećanje cena smeštaja, kao i osigranja u proteklom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.