Inflacija dostigla sedam odsto

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija dostigla sedam odsto

Od početka godine inflacija dostigla sedam odsto. Troškovi života povećani u odnosu na april prošle godine. Industrijska proizvodnja u martu manja za 14,2 odsto nego u martu 2008. godine.

Republički zavod za statistiku saopštio je da inflacija u aprilu u Srbiji, merena indeksom cena na malo, iznosi 1,1 odsto, a da je od početka godine dostigla sedam odsto.

Međugodišnja inflacija u aprilu dostigla je 10 odsto, navedeno je u saopštenju.

Troškovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << života u Srbiji u aprilu povećani su za jedan odsto, dok su u odnosu na april prošle godine veći 8,2 odsto, a od početka godine za 5,2 odsto.

Cene robe u aprilu povećane su za 1,1 odsto, a cene usluga za 1,3 odsto.

Poljoprivredni proizvodi poskupeli su za tri odsto, a na formiranje tog indeksa uticalo je sezonsko pomeranje cena povrća, dok su cene voća, jaja i ribe relativno mirovale.

Industrijsko-prehrambeni proizvodi u proseku su poskupeli za 0,1 odsto, a cene pića u proseku su ostale na prošlomesečnom nivou, kao i duvana.

Industrijsko-neprehrambeni proizvodi u proseku su skuplji za 1,7 odsto, a u toj grupi proizvoda zabeležen je rast cena lekova i derivata nafte, dok su cene ostalih proizvoda mirovale.

Usluge su u proseku poskupele za 1,3 odsto, zbog povećanja cena komunalnih usluga u nekim gradovima i TV pretplate.

Pad industrijske proizvodnje

Republički zavod za statistiku saopštio je i da je industrijska proizvodnja u Srbiji u martu manja za 14,2 odsto nego u martu 2008. godine, a 12,2 odsto manja od proseka 2008. godine

U prva tri meseca ove godine industrijska proizvodnja manja je za 16,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prerađivačka industrija je u odnosu na mart prošle godine zabeležila pad od 20,2 odsto, vađenje ruda i kamena pad od 3,2 odsto, a proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode rast od 6,1 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, pad proizvodnje zabeležen je kod intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 33,1 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 25,4 odsto, kapitalnih proizvoda, za 24 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,8 odsto. Rast je zabeležen u proizvodnji energije za 3,5 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u martu 2009. godine u odnosu na mart prošle godine zabeležio je pad kod 22 oblasti, čije učešće u strukturi industrijske proizvodnje je 75 odsto, a rast kod sedam oblasti, čije je učešće 25 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u martu imale su proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, prehrambenih proizvoda i motornih vozila i prikolica.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za mart, u odnosu na prosek 2008. godine, za industriju ukupno, pokazuje da je ostvaren pad od 11,6 odsto, a za prerađivačku industriju pad od 16,8 odsto.

Indeks industrijske proizvodnje za mart u odnosu na februar pokazuje da je ostvaren rast industrijske proizvodnje od 1,5 odsto, a kod prerađivačke industrije zabeležen je pad od 0,7 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inflacija za četiri meseca 7 odsto

Izvor: B92, 30.Apr.2009

Beograd -- Inflacija u aprilu u Srbiji merena indeksom cena na malo, bila je 1,1 odsto, a od početka 2009. dostigla je sedam odsto, saopštio je Zavod za statistiku...Međugodišnja inflacija u aprilu dostigla je 10 odsto, navedeno je u saopštenju. Troškovi života u Srbiji u aprilu povećani su za...

Nastavak na B92...

Industrijska proizvodnja pala 14,2%

Izvor: Capital.ba, 30.Apr.2009

BEOGRAD, Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu bila je manja za 14,2 odsto nego u martu 2008. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. Industrijska proizvodnja u martu ove godine je tako za 12,2 odsto manja od prosijeka 2008. godine. U prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja...

Nastavak na Capital.ba...

Inflacija u Srbiji u aprilu 1,1 odsto

Izvor: NaDlanu.com, 30.Apr.2009

BEOGRAD, 30. aprila 2009. (Beta) - U Srbiji je u aprilu inflacija iznosila 1,1 odsto, a u prva četiri meseca ove godine bila je sedam odsto, objavio je u četvrtak Republički zavod za statistiku. Kako se navodi u saopštenju, godišnja stopa inflacije u aprilu bila je 10 procenata. U tom mesecu su...

Nastavak na NaDlanu.com...

Pad industrijske proizvodnje i porast inflacije

Izvor: Capital.ba, 01.Maj.2009, 12:37

BEOGRAD, Industrijska proizvodnja u Srbiji u prva tri mjeseca pala je za 16,9 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku. Na ovakvo stanje najviše je uticala proizvodnja osnovnih metala, hemijska i prehrambena industrija i proizvodnja motornih vozila i prikolica, dok je rast proizvodnje...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.