Izvor: Blic, 06.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužve velike, para ima

Gužve velike, para ima

BEOGRAD Juče je u šest velikih banaka počela isplata stare devizne štednje u iznosu od tri hiljade dinara, kao protivvrednost za 150 maraka, koliko je Savezna vlada odredila štedišama za ovu godinu. U 'Jubanci', 'Slavijabanci', 'Investbanci', 'Privrednoj banci', 'Agrobanci' i 'Beobanci' napravljene su velike gužve, a kako je za 'Blic' rekao jedan od zaposlenih u 'Investbanci' u redovima 'nema mlađih od 50 godina'. Redovi ispred banaka koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imaju espoziture u Ulici srpskih vladara u Beogradu formirani su već u četiri sata ujutro.

Isplata je juče zbog nedostatka dinara kasnila jedino u 'Agrobanci', a u JIK banci zbog blokiranog računa nije ni počela.

Očekujemo da će se ovo pitanje pozitivno rešiti i da ćemo već danas ili sutra početi isplatu. Račun nam je blokiran, ali mi imamo izvršnu presudu i sredstva da počnemo isplatu. Naš najveći dužnik je Direkcija robnih rezervi i od NBJ i Minstarstva finansija zavisi kada ćemo početi sa isplatom. Cilj nam je da to bude što pre kako bismo zadovoljili naše zaista strpljive i tolerantne klijente rečeno je za 'Blic' u JIK banci.

U Nišu je u poslovnicama banaka iz Beograda i u 'Niškoj banci' isplata kasnila, jer nije bilo dinara u niškom Zavodu za obračun i plaćanja. Novac je prenesen u banke oko podneva, kada je i počela isplata. Za sve banke karakteristični su redovi koji su se formirali u ranim jutarnjim satima i pre otvaranja poslovnica. Jedino 'Slavija banka', zbog radnog vremena do 15 sati, juče nije obavljala isplatu.

Kako za 'Blic' kaže PR menadžer 'Kontinental banke' iz Novog Sada Sanja Kekić, očekivane su 'čak veće gužve'. Slično je bilo i u ekspoziturama drugih banaka. U 'Invest banci' isplata počinje najverovatnije danas, jer su tokom jučerašnjeg dana u ovoj banci očekivali instrukcije NBJ.

U Kragujevcu, gde je takođe bilo velikih gužvi, jedino štediše 'Autobanke' juče do 13 časova nisu mogle da podignu novac, jer dinara u toj banci do tog vremena nije bilo. Kako smo saznali od ljudi koji rade na deviznom šalteru ove banke, 'očekuje se da će isplata starim deviznim štedišama početi ubrzo, čim stigne potreban novac'.

Novac iz Beograda za isplatu stare devizne štednje juče u Valjevu nije na vreme stigao u poslovnicu 'Beobanke', kao ni u filijalu 'Agrobanke'. U drugim bankama tvrde da nema potrebe za stvaranjem gužvi na šalterima, jer poseduju sasvim dovoljne količine novca, a radi lakšeg obavljanja posla, napravljeni su i spiskovi štediša. BETA I E.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.